indukční ohřev kovů

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
foxv

indukční ohřev kovů

#1 Příspěvek od foxv »

Zdravim všechny,
poradte mi někdo. Chci si udělat trochu výkonější indukční ohřev. Potřebuju nahřívat hranoly cca 50x50x150 mm. (výheň nevyhovuje) Nějaké náměty tu jsou, ale je to slabé. Měl by někdo schéma?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

To už je celkem kus železa, jestli to chceš to bílýho žáru celý, tak počítej s výkonem cca 10 kW odhadem.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od zdenoeddie »

Na ako teplotu by sa to malo vyhrievat?
Sandal

#4 Příspěvek od Sandal »

Těch 10jo ale X2.Jináč u toho vykrvácí než to ohřeje.Jináč hodně štěstí při shánění středofrekvenčních IGBT modulů nebo GTO tyristorů :wink: Ceny jen těchto součástí jdou do desetitisíců kč.Třebas modul GTO tyristoru z ČKD polovodiče stojí bez mála 40 000kč :roll: Já se taky pokoušel ale nakonec jsem to vzdal kvůli financím a složitosti celého zařízení.Je to příliš velká investice na experimenty.
Doufám že se ti to podaří :D
Pro představu video. http://www.youtube.com/watch?v=KBXEzVF2TJU Je to 20kW a cívka průměr 50mm.Odhadem 16-20mm šroub. Se schématem to je horší.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
foxv

#5 Příspěvek od foxv »

Dík. :? Nečtu to teda s velkým nadšením, ale to se nedá svítit. Trochu jsem ty prachy čekal, ale ne tolik. Mám ale v záloze ještě dieselovou variantu.
denis15

#6 Příspěvek od denis15 »

Podívej se na www.danyk.cz. Něco podobného se tam řeší skoro každý týden :wink: .
Sandal

#7 Příspěvek od Sandal »

Pořád slabý.Navíc ty konďoury v tom plecháčku s vodou,tak to je síla.Rezonanční kmitičet nevyhovuje.Je o řád výše než je třeba.Ale záleží jestli chceš víc experimentovat a nebo rozžhavovat železo do červena :wink: Jo a to jsem ještě nezmínil středofrekvenční kondenzátory,různý tlumivky atd a to jsou taky rakety za tohle to :( Je to prostě píčou ke zdi.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
schrost

#8 Příspěvek od schrost »

Pokud ti stačí IGBT z frekvenčních měničů (cca 4 kHz spínání), něco bych našel. V tvém případě 200 nebo 300 ampér? filtrační kondy a galvo pulzní desky také. :-D a za desetinovou cenu. Rošťák. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“