Solární regulátor JUTA- CMP12

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mira_A

Solární regulátor JUTA- CMP12

#1 Příspěvek od Mira_A »

Pořídil jsem k panelu tento regulátor , protože jsem si říkal , že za tu cenu co to má umět bude třeba dobrý. Bohužel se ukázalo , že nefunguje až tak dobře jak by měl. Konstrukce teda dost nic moc. Pulsní nabíjení jak tvrdí leták ani omylem. Jen když je baterka dobitá , tak do ní poslílá pulsy a to ještě tak , že se mění zároveň napájecí napětí obvodů. Nabíjecí proud teče přes ochrannou diodu Q6 , což taky není zrovna super.
První co jsem zjistil , že odešel do věčných lovišť Q7. Je možné , že již tak výrobek přišel , protože hned asi druhý den mi to vybilo baterku cca na 5V. Ještě jsem to stihl zachytit.

Další věcí je , že pořád nevím co ještě vyměnit , aby baterie přešla do stavu plného nabití (pulsní nabíjení) dřív než při 15V jak je dáno součastným osazením. Když totiž snižuji W2 , aby to přešlo do pulsního nabíjení , tak mi to dřív vypne celé nabíjení ze solárního panelu než se dostanu na požadovanou hodnotu. Taky přesně nevím jaký význam má přesně W1.
Při regulaci z W1 se mění napájecí napětí obvodů. Mění se také proud tekoucí přes D4 , při snižování napětí teče víc jak 30mA (tj nižší hodnota W1 pod 2K). To může likvidovat tranzistory Q2, Q3 a Q4 nebo i zenerku.
Mě odešel do věčných lovišť Q2 , takže jsem ho musel nahradit.
Přílohy
JUTA-CMP12.jpg
(102.79 KiB) Staženo 644 x
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Podle mne W1čkou nastavuješ V-metr a ten Q6 je při nabíjení vodivý .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“