řazení diod
Moderátor: Moderátoři
-
Power156@seznam.cz
řazení diod
každá má trochu jiný úbytek. To potom znamená, že dioda s nejmenším úbytkem dostane docela čouda, protože jí logicky poteče největší proud a naopak, dioda s největším úbytkem ze všech v zapojení si prakticky ani neškrtne. Z toho plyne jediný závěr: jak už napsal Mi-Ro- kup si jinou a bude-li třeba, tak nezapomeň na chlazení (s takovými diodami bych nelezl nad 100°C, i když některé snesou daleko víc).
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
-
213.29.14.3
metalgod píše:Teoreticky by to paralelní zapojení šlo, ale v praxi už to nepůjde a to z jediného důvodu:
každá má trochu jiný úbytek. To potom znamená, že dioda s nejmenším úbytkem dostane docela čouda, protože jí logicky poteče největší proud a naopak, dioda s největším úbytkem ze všech v zapojení si prakticky ani neškrtne. Z toho plyne jediný závěr: jak už napsal Mi-Ro- kup si jinou a bude-li třeba, tak nezapomeň na chlazení (s takovými diodami bych nelezl nad 100°C, i když některé snesou daleko víc).
Jyk chladit cim???pls radu
-
power156
metalgod píše:Teoreticky by to paralelní zapojení šlo, ale v praxi už to nepůjde a to z jediného důvodu:
Jyk chladit cim???pls radu
-
power156
Sendyx píše:Prouděním vzduchu, sáláním nebo chladičem podle toho, co daná soudružka dioda vyžaduje. Taky lze ponorem do chladiva, odparem chladiva nebo vedením tepla.
pro mne bude asi nejlepe vyhovovat proudeni vzduchu, co se stane s diodou kdyz se prehreje?? prorazi se , a funguje dal ale propousti v oboch smerech ze???
Při napěťovém průrazu se dioda spíš prorazí do podoby průchozího vodiče, při masivním proudovém přetížení se někdy může odpařit přívodní vodič k PN přechodu... záleží na energii zkratového obvodu.
power156 píše:Sendyx píše:Prouděním vzduchu, sáláním nebo chladičem podle toho, co daná soudružka dioda vyžaduje. Taky lze ponorem do chladiva, odparem chladiva nebo vedením tepla.
pro mne bude asi nejlepe vyhovovat proudeni vzduchu, co se stane s diodou kdyz se prehreje?? prorazi se , a funguje dal ale propousti v oboch smerech ze???
Když se dioda prorazí, tak pochopitelně nefunguje tak, jak by měla, pak jsou zde 2 základní stavy:
1) dioda nevede vůbec ani v jednom směru
2) dioda vede v obou směrech (jako vodič). Tento stav je dosti nebezpečný, protože, když je dioda použita jako usměrňovač např. ve zdroji, dokáže nadělat pořádnou neplechu tak, že odpálí elyty, integráče a další polarizované součástky, takže nestačí vyměnit pouze tu blbou dyjódu.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill