Plazma Samsung PS42B451B2WXXH, nefunkční Ydriver

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ermess

Plazma Samsung PS42B451B2WXXH, nefunkční Ydriver

#1 Příspěvek od ermess »

Zdravím, pokouším se opravit plazmu Samsung, model PS42B451B2WXXH. Zprvu se objevil tenký červený pruh +/- 20 cm napravo. Asi po týdnu Tv zobrazila pouze malý výřez obrazu ve spodním pravém rohu a po 20 minutách zhasla nadobro. Při zapnutí/vypnutí se ohlásí znělka, ale jinak je obrazovka zcela černá (žádný obraz, ani problik a podobně). Po odkrytování jsem postřehl na PSU desce zelenou led diodu. Ta se po zapnutí Tv rozbliká. Při zapnutí Tv (po odeznění Welcome znělky) začne z Tv vycházet jakýsi chrčivý zvuk – tento zvuk nevychází z repráčků!)
Bylo mi doporučeno:

1) ověřit jestli jde proud do levé a pravé desky (Ymain a Xmain)
Zjistil sem: že při zapojení obou desek X i Y je napětí konstantní, nekolísá.

2) odpojit X desku a znovu změřit napětí na Vs a Va linkách
Zjistil sem: napětí pomalu klesá až k nule

3) odpojit Y driver z Y main
Zjistil sem: napětí je opět konstantní

Výsledek: - Ydriver vypíná Tv a závada je v něm.

Objednal jsem tedy Ydriver z Číny (měl být z 80% nový a odskoušený).

Poté co Ydriver dorazil jsem jej namontoval do Tv, avšak výsledek = 0.
Je možné, respektive pravděpodobné, že by mohla být závada ještě někde jinde? Když Y driver jediný “vypíná“ a po jeho odpojení jsou napětí konstantní??

Vidím to spíše na vadný kus, který poslali..

Díky za případné návrhy.

Obrázek

Obrázek
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Zkotroluj pohledem panel, jestli v nějakém pixelu nenajdeš černou tečku, v tom případě to celé rovnou můžeš vyhodit. Pokud ne, stáhni si servisní manuál. Dále si postahuj něco o teorii, jak že to vlastně plazma funguje. Vezmi multimetr a přeměř polovodičům na výkonových deskách P-N přechody, tak se dá začít hledat ikdyž o tom obvodově vůbec nic nevíš. Také není od věci přejít elektrolyty ESR testerem. U budičů sloupců (spodní dlouhý DPS) někdy bývají po skupinách větší SMD odpory, zkontroluj je, jestli jsou nějaké přehořelé, je vadný příslušný budič, je integrovaný na panelu a můžeš to celé vyhodit, souvisela by s tím ta červená čára napravo, jestli byla svislá. Y driver ti může odejít kvůli zkratu v panelu, vadnému Ysusu, zdroji a možná i vadným dalším modulům, někdo jistě upřesní. Y driver zkontroluj na zkraty v napájení z Ysus, pokud tam najdeš zkrat, můžeš do něj ve vymontovaném stavu opatrně pustit něco proudu z regulovatelného zdroje, abys zjistil, který budič je KO (bude hřát), ten sundat (radši uřezat vývody a odpájet postupně, horkovzduch nemusí deska přežít) a nahradit dobrým z druhého modulu, který ověříš stejně. Pokud by ten vadný driver nebyl první shora (viník by byl pravděpodobně YSUS a stejně bys neviděl obraz), můžeš to pustit se sundaným vadným IO, mělo by to běžet s obrazem v horní části nad chybějícím driverem. Pokud budou polovodiče na všech modulech OK, opravený ydriver a dobrý panel, mohlo by to jet. To za předpokladu, že ti opravdu poslali ten druhý vadný. Jinak ti opět odešel jako následek jiné příčiny a tu musíš nejdřív vyřešit. Upozorňuji, že plazmy běžně neopravuji, opravil jsem jich jen pár, mám to jako hobby a pokud je něco nepřesné nebo by to někdo řešil jinak, určitě to ostatní napište, o opravách plazem je informací celkem pomálu a opravy nejsou žádná legrace, omyly jsou obvykle dost drahé :-)
Michal
ermess

#3 Příspěvek od ermess »

Zaky, velice Ti děkuji za tvou odpověď. Ano, ta červená čára byla svislá => vůbec se tím dále nezabývat nebo i přesto přeměřit ? Budu muset nejprve načíst něco teorie a udělat si "to-do" list, abych vyzkoušel vše dle tvých podnětů. Mohl bys mi, prosím doporučit nějaký ESR tester. Nyní žádný nevlastním, ale rád si jej pořídím.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Na ESR mám Zajíce
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“