Obávám se, že tě nepotěším.
Právě, že
je řeč o ostrovním systému nijak nespojeném s rozvodnou sítí ve znění
cenového rozhodnutí ERÚ č.9/2012, konkrétně článku 6.2, odstavce c).
Jde zjednodušeně řečeno o poplatky za energii, kterou bys jinak spotřebovával z veřejné rozvodné sítě.
ERÚ si klidně takový předpis vydá bez ohledu na to, že i jistý O.Touš z ERÚ v odpovědi na přímý dotaz k tomu m.j. píše:...Ostrovní provoz není na úrovni zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) definován.
ERÚ si uvědomuje, že současná právní úprava primární legislativy týkající se vybírání poplatků je v jistých směrech nedokonalá, a proto při návrhu novel zákonů iniciuje jejich jednoznačné definování.
S pozdravem O.Touš
Jestliže je zákon nadřazený nějakému cenovému výnosu ERÚ a neřeší ostrovní provoz, nemá se k němu tento úřad co vyjadřovat, přesto to klidně dělá a ještě tlačí na to, aby jeho nezákonný požadavek byl dodatečně zákonem posvěcen.
Teď jde jen o to, kdo a jak bude provádět kontrolu, kdo má fotovoltaické panely nebo větrnou elektrárnu na svém pozemku, a jak takovou kontrolu budeš moci vyhodit, že jim do toho nic není, protože tvůj zdroj energie čerpá ze slunečního svitu (ať už ve formě elektrické energie či tepla) nebo větru, které jsou, pokud je mi známo, stále ještě zdarma.
Ono to vlastně začalo už tím, že tyto zdroje energie musí instalovat oprávněná firma (od 1. února 2012) a bez tohoto oprávnění si je nesmíš namontovat sám. Ani zde zákon nerozlišuje, jestli jde o zdroj spojený s veřejnou distribuční sítí, nebo zdroj v ostrovním režimu.
Jsme světová rarita: máme platit za energii, na které nevyděláváme, za účelem podpory dotací těm, kdo na ní vydělávají.
Výživná diskuse k tomu je na
mypower.cz.
Pokud se mi podařilo zjistit přes zahraniční kolegy, kteří si vlastní zdroje sami nainstalovali a používají je výhradně pro vlastní spotřebu, v Belgii, Německu, Rakousku ani v Itálii nikoho tyto zdroje nezajímají, pokud se neobjeví na střechách v památkových zónách měst. Vyjadřuje se k nim jen statik, zejména k teplovodním panelům a větrným elektrárničkám, které nesmí narušit statiku budovy...
Stejně by mě zajímalo, jak dlouho si necháme takové úředníky líbit.