FDD mechanika v novym PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kevin_mitnick

FDD mechanika v novym PC

#1 Příspěvek od kevin_mitnick »

Zdravim. Nezna nekdo interface, pod kterym lze rozbehat starou 3,5 FDD mechaniku v novym PC (treba PCI interface). Mam nove PC, ale potrebuju rozbehat starou mechaniku pro prenos dat do CNC masiny.
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

Naposledy upravil(a) dj_Paul dne 05 lis 2013, 22:24, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Pokial viem, tak PCI FDD radic neexistuje. Potrebujes bud dosku s integrovanym radicom alebo USB FDD.
Mira_A

#4 Příspěvek od Mira_A »

Co tak vypálit CD jako FDD. NERO Burning Rom to umí , ale myslím jen jako boot FDD. Obsah pak šel vidět na jednotce A
Ovšem nezaručuju , že to bude chodit.
Pak je ještě možno v moderním systému udělat substituci.
WinXP funguje. např. subst A: C:\NC data
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

A naco mu asi tak to CD bude, ked potrebuje do nejakeho stroja vrazit disketu s datami? :roll:
Mira_A

#6 Příspěvek od Mira_A »

rnbw píše:A naco mu asi tak to CD bude, ked potrebuje do nejakeho stroja vrazit disketu s datami? :roll:

Má nové PC , čti řádně. Některé CNC mašiny jsou řízeny obyčejnými PC.
Občas nějaké odejde a nahradí se novějším a to už nemá disketovku.

Jinak pokud by chtěl mám tu pár desek s procesory a pamětmi co mají FDD konektor.
Myslím mám nebo jsem měl v minulosti ISA desku co měla FDD konektor.

Pokud nemá nikoho známého kdo by mu data přenesl s těch disket , tak bude muset stejně zvolit variantu starého PC. To bude asi nejlevnější řešení.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Nejlepší bude ta USB disketovka. Mám ji a v ojedinělých případech ji i vytáhnu ze šuplíku.
Dělají se i interní, kombinovaný s čtečkou karet.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

kevin_mitnick píše:Zdravim. Nezna nekdo interface, pod kterym lze rozbehat starou 3,5 FDD mechaniku v novym PC (treba PCI interface). Mam nove PC, ale potrebuju rozbehat starou mechaniku pro prenos dat do CNC masiny.

To jses na tom ještě dobře! Ja nedávno řešil vstup do starý CNC frézy, co měla ještě děrnou pásku! :) Mistr donesl děrovač z Consul pořizovače dat a já mu k tomu ubastlil na 8051 převod 8 bit dat z RS232 na paralelní bouchnutí razníkový sady. Kupodivu to chodí. :wink: Nojo, těhnika mýho mládí.
Jirka
kevin_mitnick

#9 Příspěvek od kevin_mitnick »

Diky za odpovedi. Nejlepsi bude ta externi FDD mechanika na USB, uz je objednana...

Bylo mi lito nevyuzit FDD mechaniku v PC, tak jsem zkousel jestli neni nejaky interni zpusob treba pres PCI, abych mel kolem pocitace o kram mene...

P.S. Mira_A - v CNCcku je obycejna disketovka a nejaky prumyslovy kontroler. Mne zdechnul motherboard v PCcku, kde je CAD a soft na pripravu programu pro to CNCcko,takze potrebuju na necem zapisovat program na diskety. Mimochodem, pokud bych chtel vymenit mechaniky v CNC masinach, tak tohle http://www.strasil.net/index.php?text=usb-fdd-emulator je odzkouseny reseni...
Mira_A

#10 Příspěvek od Mira_A »

kevin_mitnick píše:P.S. Mira_A - v CNCcku je obycejna disketovka a nejaky prumyslovy kontroler.

To záleží co to je za vrak a jakého stáří. V některých byly desky od IBM co se používaly i do stolních pc a byla tam jedna nebo více PCI speciálních řídících karet.
Pak taky byly ITX desky s procesory VIA se spec. kartou v PCI slotu.
Byly i nějaké ISA karty pro řízení CNC.

Pak to se nehádám existují i systémy na míru , kde to hold nejde nahradit ničím jak originálem.

Já byl v jedné fabrice , kde měli spoustu CNC a právě mi to tam pracovník servisu ukazoval byly tam pc desky , ale odhaduju , že to byly novější mašiny tak rok 2000. Samozřejmě motory měly desky driverů.

Určitě některé byly řízeny systémy Siemens Simatic.
Fuj humus na pozadí W95 (W98) , když se něco posere , tak jeden díl sto litrů.
judeware

#11 Příspěvek od judeware »

Dnes se tady Míra projevil jako zdatný dezinterpretátor, takže si neodpustím pár vět přidat.

Nejvěcnější byl tradičně rnbw.

Mírnil bych to nadšení z jednotek na USB. Ne vždy chodí s disketou formátovanou na 720KB (což je někdy zapotřebí). A nejsem si jist, že se dají ovládat z O.S. na PC patřičně "nízkoúrovňově". Tím myslím situaci, kdy např. program ve DOS/WIN9x zapisuje data na disketu způsobem, jako se to dělá při jejím formátu (u řadičů WD279x se mi vybavuje příkaz Write Track, u PC tuším Format a track), ale s nenulovými daty. Týká se to speciálních non IBM formátů a můžou to tak mít některé z vyjmenovaných strojů, možná hudebních kláves, textilních špecialit apod. Osobně bych dal přednost PC s klasickým floppy rozhraním. Už to není tak snadné, ale dodnes se dají koupit desky pro socket 775, kde je tradiční rozhraní vždycky (aspoň tedy co jsem měl možnost vidět).

Bylo mi lito nevyuzit FDD mechaniku v PC, tak jsem zkousel jestli neni nejaky interni zpusob treba pres PCI, abych mel kolem pocitace o kram mene...

Tohle řešení by znamenalo najít vhodný čip PCI-ISA bridge z dob 486/P1 a k němu na PCI kartu napasovat běžný single FDC jako DP8473V. Jenže - kdo to pro těch pár případů bude vyvíjet, když nám přestali vyrábět interní mechaniky... :? Emulační náhrada FDD je dobrá věc, ale ne univerzální řešení.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

USB FDD funguje ako mass storage, takze ziadne nizkourovnove veci fungovat nebudu. A predpokladam, ze ich kevin_mitnick ani nepotrebuje.

PCI-ISA bridge nestaci, pretoze FDD radic potrebuje DMA kanal. Treba podporu v chipsete a ta uz v novych chipsetoch nie je. K novym chipsetom sa FDD radic da pripojit len cez LPC interface, co je vlastne ISA zredukovana na menej pinov.
Mira_A

#13 Příspěvek od Mira_A »

pepik9

#14 Příspěvek od pepik9 »

pepik9

#15 Příspěvek od pepik9 »

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“