Spálený odpor v laboratorním zdroji

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BaterieCZ

Spálený odpor v laboratorním zdroji

#1 Příspěvek od BaterieCZ »

Cau, povedlo se mi spálit skratem výkonový odpor v laboratorním zdroji. Rezistor se přepálil a na výstupu se objevilo plné napětí, které nejde regulovat. Nemám od DPS schéma, ale je to podobný typ konstrukce, jako to schéma v příloze. Prosím o radu, co se mohlo spálit, moc tomu nerozumím. (Ve schématu je to odpor R7)
Přílohy
zdroj_0-30V_2mA-2A.gif
(14.91 KiB) Staženo 207 x
kovar

#2 Příspěvek od kovar »

Jak jsi to mohl spálit zkratem když ten zdroj má proudové omezení?Ten odpor je tam jako bočník.Napiš parametry toho zdroje.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Kdyby se ti R7 přerušil, tak na výstupu nebude žádné napětí, máš tam jinou vadu.
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

BaterieCZ píše:povedlo se mi spálit skratem výkonový odpor v laboratorním zdroji. Rezistor se přepálil a na výstupu se objevilo plné napětí, které nejde regulovat

to co jsi napsal, je nesmysl . . . pokud by se ten odpor přepálil na výstupu nebude nic !
Spíš si myslím, že se šlusnul výkonový tranzistor(Q4) a až následně se začal pálit ten odpor, ale pokud tam to plné napětí je, určitě nebude přepálený, ale jen očouzený . . .

jaký je přesný typ toho zdroje ?
BaterieCZ

#5 Příspěvek od BaterieCZ »

typ toho zdroje je neznámý, protože jsem desku našel na chatě v bordelu, ale má 30V/3A. Vím že ten odpor je tam jako bočník. Spálil jsem ho tak, že jsemsi chtěl postavit z něho rovnou i bočník pro ampérmetr, ale zkratoval jsem omylem vývody odpru. Nevím jak je to možné, ale na výstupu pak bylo 35V a odpor přepálený.Vyměnil jsem ho za nový 0,5Ohm, ale žádná změna
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Proč by na výstupu nemohlo být po devastaci zdroje a R7 měřeného Vmetrem s vyšším vstupním odporem 35V ? Zanes to ke kamarádovi elektronikovi . Součástky zde použité mívají korunovou hodnotu , jen o čas opravy jde . :D
Mach3D

#7 Příspěvek od Mach3D »

Tak ten basl vyfoť a dej sem, třeba to někdo pozná a najdem schema.
Pokud je tohle schema co jsi sem dal "jen" podobné, tak určitě nejni stejné :lol:
BaterieCZ

#8 Příspěvek od BaterieCZ »

To asi není, vyfotím to po škole...
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

Spálil jsem ho tak, že jsemsi chtěl postavit z něho rovnou i bočník pro ampérmetr, ale zkratoval jsem omylem vývody odpru.

No toto? Tak tady jsem opravdu v koncích...
Jakmile vyzkratuješ vývody tohoto odporu, tak ti může shořet vše od tranzistoru přes diodu, trafo, plošňák, stůl, chalupu atd. ale nikdy ten odpor. Možná kdybys jej vyzkratoval na V+, tak by se to v hodně nejistém případě mohlo stát.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
BaterieCZ

#10 Příspěvek od BaterieCZ »

taky to nechapu :) tak v tom zapojeni jsou OZ TL082CP..tady je fotka, jeste se pokousim najit to schema]
KUBO

#11 Příspěvek od KUBO »

Podľa fotky je to zdroj G400 a ten veľký teslácky kondík na vstupe by som vymenil
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
serviceman

#12 Příspěvek od serviceman »

Dovolím si pro lepší přehlednost to schéma rovnou vložit. Nevím jak je R7 velký, předpokládám, že ne, a proto by ho bylo vhodné překlenout diodou, aby při jeho přerušení nedošlo k úplnému rozpojení obvodu.
Přílohy
zdroj_G400.jpg
(87.31 KiB) Staženo 154 x
Naposledy upravil(a) serviceman dne 12 lis 2013, 17:28, celkem upraveno 1 x.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
BaterieCZ

#13 Příspěvek od BaterieCZ »

jo vypada to ze to je on.
stasek

#14 Příspěvek od stasek »

Na fotce vypadá ten tranzistor, co je na chladiči, nějak podezřele, ta matice je opálená a očouzená, tak taky mrkni na to.
BaterieCZ

#15 Příspěvek od BaterieCZ »

trandik je v poho to je jen kalafuna
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“