Hlídání přetížení rc serva

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Wolfik

Hlídání přetížení rc serva

#1 Příspěvek od Wolfik »

Řešil někdo podobný problém u serv? Vím, že jsou lepší digitální serva, které obsahují elektroniku na ochranu před přetížením a přetáčením přes kraj, ale zajímalo by mě, jestli lze implementovat něco jednoduchého i u levnějších analogových serv. Například při přetížení odpojit pwmko a tím pádem je páčka serva "navolno".
První co mě napadlo, bylo snímat AD převodníkem mcučkem napětí na malém odporu v napájení (mezi GND aplikace a GND vývodu serva), ale proud při běžném provozu, který zřejmě nemá průběh jak jsem si představoval, je srovnatelný s proudem, když páčka dorazí do kraje nebo jí přetežuju.
Zvlášť když třeba dělám malé kroky nebo servo startuje s otáčením (startovní proud, jedno jestli je páčka serva zatížená nebo ne).
Napadlo mě ještě použít OZ v integračním zapojením, abych průběh napětí na snímacím odporu zjemnil, ale to bych stejně musel v mcu programově řešit v nějkaém časovém intervalu porovnání napětí a další blbosti.
Ruprecht

#2 Příspěvek od Ruprecht »

Kde to servo bude? V jaké aplikaci?
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kulikus »

Jde to i v analogu. Na napájecím drátu snímat prud I/U převodníkem, za ním RC člen s určitou časovou konstantou která překlene čas rozběhu, a jeho výstup porovnávat s nastavenou kritickou úrovní komparátorem s monostabilním klopným obvodem, který na čas odpojí napájení serva.

S MCU to vyjde menší...
Wolfik

#4 Příspěvek od Wolfik »

Ruprecht píše:Kde to servo bude? V jaké aplikaci?

antenní rotátor

kulikus píše:Jde to i v analogu...

Takže by to s tím integračním členem přece by šlo. Viděl si to už někde řešené? (konkrétní hodnota časové konstanty)
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kulikus »

Délka proudové špičky při rozběhu bude záviset na momentu setrvačnosti hřídele s anténou. Dej do časovacího RC obvodu trimr a zkus časovou konstatnu zkracovat dokud to nezačne vypínat při běžných rozjezdech. Pak trochu přidej. Začal bych na sekundě.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kulikus »

Chystám se na stavbu rotátoru také. Super jednoduše s krokovými motory to řeší na
Simple Az/El Ham Radio Satellite Tracker

No a tady mají anténu i s rotátorem.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“