LCD ECG"19LHD42 DVB-T" - invertor (vyřešeno!)

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kokun

LCD ECG"19LHD42 DVB-T" - invertor (vyřešeno!)

#1 Příspěvek od kokun »

Zdravím všechny.
Přestože jsem servisoval telky řadu let, "placky" už šly tak-nějak mimo mně - přece jen už jsem "pár let" v penzi. Proto se tady považuju za laika.
Přesto jsem se nechal ukecat, abych se na tuto telku mrknul, zřejmě by jinak skončila ve SD. A na ten je vždycky čas.
Nenašel jsem k této telce žádné vlákno, abych v něm pokračoval, tak otevírám nové - přestože se jedná o dost obecný problém a mohl bych ho možná řešit v jakémkoliv jiném, ale zvolil jsem toto.

Problém u této telky bude zřejmě jen v podsvícení - je viditelně vadné 1 tráfko invertoru (jedna sekce-komůrka je začouzená, vinutí podpálené - zřejmě záviťák. Odpovídají tomu i změněné hodnoty L a R obou vinutí - v porovnání s druhým-dobrým).
Doufám, že tam nebude vadné nic jiného - ani pohledem, ani měřením jsem nic dalšího neobjevil (zkouškou si to chci ověřit).
Schéma desky zdrojů + invertorů: BEKO XKW 194-04 je např. tady.
Teď k věci.
Tráfka invertorů jsou tam použita tato: HVT-108 / 050262R - jejich parametry jsou v odkazu (jen podotýkám, že mají pouze jedno vinutí, jak prim., tak sekundární). AME má 2ks skladem.
Mám v dílně vrak stejně velké telky (19") od LG, ve které jsou tato tráfka: IT0251 - parametry jsou rovněž v odkazu.
Obě trafa jsou přibližně stejně velká (přenesou asi stejný výkon) - nemají sice shodnou "patici", ale vyhnutím (příp. nadrátováním vývodů) bych tu náhradu byl schopen zapojit.
Dotaz pro znalce.
Dle tech. parametrů AME mají sec. téměř shodný odpor (i ve skutečnosti), liší se jen v indukčnosti toho primáru (rovněž odpovídají parametrům AME - přeměřeno u toho dobrého ks).
Můžu si dovolit (třeba jen na vyzkoušení) použít to náhr. tráfko, když se liší jejich indukčnost primáru (orig. = 160µH a náhrada = 90µH) :?:
Dotazuji se proto, abych si třeba nenas*ral do trika a neodrovnal bud. fety, kvůli té rozdílné indukčnosti primáru.
Jaký může být pak i rozdíl ve velikosti sec. VN (pokud se to dá vůbec odhadnout)?
Anebo se o to raději nepokoušet a rovnou originál objednat? Stejně to pak mám v úmyslu, aby tam bylo, co tam patří. Jedná se mně jen o tu zkoušku, jestli se telka rozjede.
Pokud by náhodou někomu dobré trafo HVT-108 leželo ladem v šuplíku (třeba z vraku), jeho zaslání bych se nebránil - domluvili bychom se.
Dík za přečtení, příp. za poradu, či nabídku.
Naposledy upravil(a) kokun dne 04 pro 2013, 17:58, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#2 Příspěvek od KUBO »

Na skúšku ho podľa mňa môžeš použiť. Ak bude všetko fungovať tak objednať originál.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

KUBO děkuji za radu. A protože se doposud nikdo jiný, s jiným názorem, neobjevil, půjdu to zapojit a vyzkoušet.

Ještě bych měl jeden dotaz:
Přestože jsem se na NETu už něco schémat nahledal (a většinou úspěšně), u tohoto "exota" nemůžu najít ani typ šáska.
Kromě zdroje/invertoru: BEKO XKW 194-04, je označení druhé desky: BEKO XZT 190R-2.
Je to přitom "čistokrevné BEKO" a bylo použito i v nějaké Grundig telce.
Nevíte (nenajde) někdo :?:
Uff - tak už jsem ho konečně objevil - mělo by to být chassis SH a ta Grundig telka je "Vision 2 19-2830T" 8O

EDIT:
Tak se zadařilo - telka jede i s náhradním trafem. Dokonce nevidím ani rozdíl v podsvícení.
Přesto tam chci dát trafo originální (HVT-108) - pokud ho tedy nikdo nenabídne (do zítřka), tak objednám z AME nové :wink:
Honza - kokúň

#4 Příspěvek od kokun »

Nikomu neleží ten vrak telky (ECG, BEKO, Grundig, či jiné - chassis SH, deska: BEKO XKW 194-xx), s tráfky invertorů
HVT-108, ladem :?:
Budu nucený objednat z AME, abych tu telku dokončil :wink:
Honza - kokúň

#5 Příspěvek od kokun »

Tak HVT-108 dnes konečně z AME dorazilo a telka už frčí.
Honza - kokúň

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“