Posuvny registr 74hc595 - retezeni 10ks obvodu za sebou

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
termit256

Posuvny registr 74hc595 - retezeni 10ks obvodu za sebou

#1 Příspěvek od termit256 »

Bude takove zapojeni pracovat spolehlive, nebo se mohou vyskytovat nejake na prvni pohled necekane potize? Nikdy jsem jich tolik neretezil a deska bude pomerne draha tak bych ji nerad delal znovu. Hodiny pocitam cca 1MHz, delka spoju od mcu k poslednimu registru bude cca 40cm. Jedine co mne napada je snad dat na hodiny a strobovaci signaly na konec nejake terminacni odpory, ale jinak v tom nevidim vetsi problem. Nicmene praxe a teorie byvaji casto dost odlisne
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

1MHz je bez problémů.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
css

#3 Příspěvek od css »

Hodně záleží na prostředí, kde se bude konstrukce nacházet + na napájení.

Zrovna zprovozňuji konstrukci, kde mám jen 2ks "595" v sérii, místo HC jsem nakonec použil LV, které lze víc zatížit na výstupech, sběrnice má na délku max. 10cm, signály po ní "lítají" s frekvencemi max. 100Hz, sběrnice je ošetřena terminačními odpory, a přesto to dělalo velikou paseku díky elektromotoru, který konstrukce řídí. Nakonec nezbylo než prokovenou desku zahodit a navrhnout novou s důsledným odrušením motoru (kombinace ferritové tlumivky, kapacit a transilu).

Čili hodně záleží, kde to bude fachat, co bude okolo, a jak to bude napájené. Ale 40cm sběrnice je podle mne už velice slušná anténa na všemožné rušení.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Komutatorove motory jsou vzdycky problem, ja budu ovladat mustky zatez se spis kapacitnim charakterem a mam oddelene napajeni silovych obvodu. LV nemuzu pouzit kvuli TTL logice, ale muzu tam dat AHCT. Jsou dokonce levnejsi.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“