Dálkové ovládání Aprimatic
Moderátor: Moderátoři
Dálkové ovládání Aprimatic
V poslední době se dost snížil dosah, vrata pozemku mají asi 50m a garáž s otevřenejma vratama 40m a se zavřenejma do 10m. S druhou klíčenkou je to podobný, možná o pár metrů lepší. Myslel jsem, že to dělá teplota, v autě je občas i 0 st.C. Dnes jsem koupil nový baterky (tužka 12V) a téměř žádná změna. Antény jsou v vrat pozemku prut asi 20 cm a garáž asi 1m drát vodorovně pod stropem. Štve mě to snížení dosahu, hlavně zavřený garáže, protože pohony chodí dost pomalu, musím přijet až skoro k vratům a čekat na otevření. U ty garáže se dosah dost zásadně snížil po zateplení vrat 4 cm polystyrénu, který je zakryt umakartem. Vrata jsou sklopný, vyjíždí pod strop. Může mít ten polystyrén vliv na signál při 27 MHz? Vím, že umí stínit alfa nebo podobný záření, ale tohle? Pak mě napadá jen nějaký průmyslový rušení. Zapnutý PC asi 3 m od antény nemá vliv ale před časem zapnutý jednočip s Atmel 8051 dosah téměř zlikvidoval.
Co s tím, jak postupovat? Můžu zkusit porovnat obě klíčenky intenzitu signálu na indikátoru pro modelářský RC soupravy ale to je tak vše.
Díky za případné rady.
Jirka
. . . nechat si zjistit přesnou frekvenci obou klíčenek a potom na tomtéž kmitočtu poslouchat vhodným přijímačem přímo mezi bránou a garáží.
. . . a hledat.
kbulda píše:Mám ovládání vrat garáže od Eniky. Také se mi postupně snižoval dosah ovládání. Když už to chodilo poze na jeden metr a výmněna baterek v ovladačích nepomohla tak jsem měřil v přijímači. Zjistil jsem , že na cívky relé mototoru se dostává pouze cca 7 V. Relé byly 12 V. Přijímač + ovladače jsem poslal do opravy do Eniky. Vymněnili v přijímači kondenzátor , který srážel napětí na napájení přijímače a relé. Oprava za pár šupů , do týdne zpátky. Dosah opět původní.
Myslíš sériový kondík v napájení z 230V typu X2 230V/250VAC? Jo to znám, to bývá v digitálních termostatech. V nich se během roku "proprská" metalizovanej papír z 220N na 20-40N a pak to neutáhne relátko. Stačí aby byl poblíž na síti nějakej frekvenční měnič či solár. Ale tady to nebude, je v tom trafo a kupa varistorů.
Jirka
Je na přijímači nějak indikován příjem signálu ?
Aprimatic tady má zastoupení, zkus se obrátit na ně.
http://www.urmetdomus.cz/node/58
Já měl dřív přijímač taky v garáži, nebyly u ní vrata a zapínalo to pouze světla. Chodilo to i z dálky . Pak jsem dal plechový posuvný vrata, udělal elektroposuv a ovládání. Ty plechový vrata to zastínily tak, že to chodilo jen asi z 5 metrů. Musel jsem přijímač oddělit od silovky a dát ho do vodotěsné plastové krabice na venkovní zeď. Pak to teprve zvětšilo dosah.
Taky jsem přemejšlel vytáhnout aspoň ptut ven na zeď. Celek přijímač se mi moc nechce. Otázka je, jak to natáhnout od motoru ven, je to asi 4 m, tak jestli to kabel nezabije. A co tam dát za prut. RG58 kabel, co se dává na CB bych asi kus měl. Bude se tam nejak řešit dýlka kabelu kvůli přizpůsobení, nebo se to je jen u vysílání? Už je to 20 let, co jsem CBčkařil a moc si toho nepamatuju.
Jirka
Jirka