ADSL modem - nastavení

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EL34

ADSL modem - nastavení

#1 Příspěvek od EL34 »

Zdravím, zjistil jsem, že mám asi rok placený internet standart od O2. Je to zahrnuto do nějakého paušálu k pevné od nich. sehnal jsem si adsl modem
(D-link DSL-362T) a teď mi zbývá to rozchodit. Stačí když dva fousy z telef. linky dám na dva kontakty toho menšího RJčka v tom modemu. To větší RJ45 spojím UTP s PC síť kartou a nastavím DHCP? Nebo na to bude potřeba někdo z O2?
Díkes za rady :D
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Velmi zjednodušeně řečeno, ale stačilo. Nutným předpokladem té jednoduchosti je, že ten modem je od O2 a že na lince nebude nic jiného připojeno (ani telefonní přístroj). Jinak budeš potřebovat splitter a nastavit modem podle O2.
Internet "standard" od O2 neexistuje, měl si pravděpodobně na mysli "Start" 2Mb/s, případně "Optimal" 20Mb/s.
Jen mi nejde do hlavy, jak sis mohl až po roce všimnout, že platíš internet od O2 a nevyužíváš ho. Zas taková láce to není.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

EL34 píše:zjistil jsem, že mám asi rok placený internet standart od O2. Je to zahrnuto do nějakého paušálu k pevné od nich.

v tomto případě bys měl už od O2 mít ten modem doma a pokud ti ho nedali,
když už si ho platíš, tak to reklamuj a dodají ti ho.
A podle mě zadarmo !
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

Ten modem co máš je možná od O2. Informace o něm a nastavení máš tady. Ten modem je ADSL a podporuje max. rychlost 8Mb/s. Takže by byl snad vhodný pouze pro internet "Start" 2Mb/s popřípadě "optimal", v místě kde nelze dosáhnout větší rychlosti než 8 Mb/s. Záleží na tom jak daleko jseš od ústředny, jak kvalitní je linka a co ti tam O2 pouští.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
EL34

#5 Příspěvek od EL34 »

Já mám zatím normálně net wifinou za 300,- měsíčně, ale přišlo mi zbytečné , když už mám ten internet k pevné lince ( nevěděl jsem o tom). Ten modem je od kámoše, který měl ADSL taky a rušil to tak mi ho dal. Mám k tomu i splitter : má tři malá RJčka: PHONE , LINE, DSL. Chci používat zároveň i pevnou.
Eleman

#6 Příspěvek od Eleman »

EL34 píše:Chci používat zároveň i pevnou.

V tom případě musíš splitter zapojit.
Však to vyzkoušej - připoj modem na linku přes splitter, propoj kabelem s PC. Zapni napájení modemu, počkej až se sesynchronizuje s DSLAM na ústředně (to může trvat několik minut), v PC nastav "získat IP adresu a DNS automaticky" a pokud to na lince je, musí to frčet.
Naposledy upravil(a) Eleman dne 18 pro 2013, 05:37, celkem upraveno 1 x.
vladodyno

#7 Příspěvek od vladodyno »

Tak jednoduché to asi nebude. :?

Zrejme je potrebné v routri nastaviť prístupové meno a heslo. Nájdeš v zmluve o pripojení.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Na co ? Je to o2 a o2. :wink:
Eleman

#9 Příspěvek od Eleman »

Jestli ten modem je od O2, tak není třeba nic nastavovat. Jméno a heslo slouží pouze k přístupu k nastavení modemu přes prohlížeč.
Pokud by to nechodilo, tak ještě stisknout dlouze (10-15 s) tlačítko reset na modemu (samozřejmě při zapnutém napájení). Tím se modem resetuje do továrního nastavení a je ve stavu jak ho dostaneš od O2 v samoinstalačním balíčku.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Inu pánové , zde jsem na nejistém poli , ale když chci poprvé připojit poč na jejich router , tak musím použít jejich CDéčko , a tady podle mne Lajka spinká . Potom nic nenastavuji . Během funkce samospouštěcího CDéčka 2-3x stisknu OK . Jinak nic nejede .
Eleman

#11 Příspěvek od Eleman »

Jaký CDčko? Žádný CDčko!
petrfilipi

#12 Příspěvek od petrfilipi »

Možné je nastavení jak s CD, tak bez něho. Na tom CD asi není nic jiného než nastavení brány na 10.0.0.138 a nastavení získání DHCP a DNS právě z O2 routeru.
Ale já to vždy nastavoval ručně.

Petr Filipi
serviceman

#13 Příspěvek od serviceman »

Eleman sem dal link na nastavení krok za krokem, tak co víc potřebuješ?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

No jaký CDčko , to co dostaneš spolu se smlouvou a modemem , žádné jiné . A potom žádné zkoušky , žádné tápání . Enter a jedeš .
Eleman

#15 Příspěvek od Eleman »

Žádný CDčko se smlouvou nedostaneš. Mám dojem, že už ani do krabice s modemem žádné nedávají (stejně na něm byl jen návod), protože všechny materiály jsou na jejich netu.

Lidi nedělejte z toho vědu, když to žádná není. Dokáže to rozchodit i blbec.
To je zase debata o ho.ně.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“