měření frekvence

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
wh1sp3r

měření frekvence

#1 Příspěvek od wh1sp3r »

ahoj, dá se nějak nejlépe pomocí počítače změřit frekvence, vysílaná anténou ? nejsem zrovna bohatej, abych si kupoval osciloskop atd :) neví někdo o té nejlevnější a nejrychlejší cestě :) jak frekvenci změřit?
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Nebylo by jednodušší tu frekvenci určit podle stupnice přijímače, na kterém ji zachytíš?
wh1sp3r

#3 Příspěvek od wh1sp3r »

No , to je hezký :) ale bohužel se mi to určit nepovedlo. jak se ta frekvence vypočítá .. například u LC ? není to f = 1 / (2 PI * SQRT(C * L)) ?? jeslti jo, mohu se zeptat, v jakých jednotkách se to tam dosazuje ? pan gůůůgl hledal, ale nic moc nenašel :)
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

No vidíš, já myslel, že, když napíšu rádio se stupnicí, že už tam ty MHz nebo kHz budou...

Thompsonův vztah máš správně, dosazuje se v celých jednotkách: Faradech a Henry. No a vyjde to v Hertzech.
Jestli sis ale vinul cívky sám a nemáš je čím změřit, bude ti znalost jenom tohoto vztahu k ničemu. Existují výpočetní vztahy (a nomogramy pro grafické určení) indukčnosti podle průměru a délky vinutí, způsobu vinutí a druhu jádra, ale výsledek bývá zatížený dost velkou chybou.
Osciloskopem stejně určíš frekvenci tak do 15násobku nejvyššího kmitočtu časové základny nebo pomocí Lissajousových obrazců, když je k dispozici jiný oscilátor. Pak ještě existují přístroje jako absorpční vlnoměr a čítač. Ten je z nich nejpřesnější.

A vůbec: pořád jen odhaduju, o co ti vlastně jde, k čemu to má být dobré. To se pak těžko něco radí.
wh1sp3r

#5 Příspěvek od wh1sp3r »

Bezdrátový mikrofon. Tady nejde o to ho jenom sestavit, ale pochopit jeho funkci. Už sem to tak nějak pochopil, ale problém je, jak zjistit frekvenci. Repráky u počítače mi u toho křičelo, jednoduché měřidlo (cívka, dioda, kondík a voltmetr) mi ukazovalo asi 0.3 V. Ale v rádiu sem neslyšel nic, jako kdyby si vybíralo jenom ty nejsilnější :) Místo kondu v LC sem dal i promněný kondík, ale stejně nic nenašel :( proto by mě zajímalo, v jakém lese vůbec sem.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud chceš obětovat nějaké tři stovky, taksi kup jakýkoliv kapesní rádijko, co má ladění otočným knoflíkem a digitální zobrazení kmitočtu. To digitální zobrazení kmitočtu je čítač, který ukazuje o 10.7MHz míň, než mu dáváš. (měří to kmitočet lokálního oscilátoru FM, jehož frekvence je právě o 10,7Mhz víc)
Vyjde Tě to levněji, než shánět děličku a procál..
Mám odzkoušeno, že ta stupnice měří z přehledem i kmitočet PMR stanic..
wh1sp3r

#7 Příspěvek od wh1sp3r »

programuju PICi .. možná bych si i čítač mohl postavit, když už sme u toho čítače. Podívám se po nějakém :) děkuju za radu
wh1sp3r

#8 Příspěvek od wh1sp3r »

a hele :) slovo "čítač" mi nějak utelko, proto sem nic nenašel :)
našel sem tenhle čítač: http://www.pira.cz/citac.htm myslím, že se hned pustím do stavby

EDIT: no, a chce to předěličku, která není ani v GM .. sakra. Našel sem web a tam ji prodávají za 500 ,-. Na to ta předělička vlastně je ?
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Jinak M.Zajíc prodává za slušný peníz stavebnici čítače:
http://www.zajic.cz/1300led/1300led.htm
A nemusíš nic vymýšlet
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Kmitočet, který lze čítačem zpracovat se pohybuje nejvýše v desítkách MHz, aby čítání bylo spolehlivé. Pro kmitočty vyšší už musíš použít předděličku 1:64 nebo 1:128. Pak bys ovšem musel měnit parametry, aby ti to zobrazovalo správně. Tak je jednodušší tam tu předdděličku nechat trvale.
Ale ta konstrukce od Zajíce je vyzkoušená a bez problémů.
wh1sp3r

#11 Příspěvek od wh1sp3r »

vypadá suprově. Asi si jí koupim :)
Návštěvník

#12 Příspěvek od Návštěvník »

osciloskop je základní "manometr" každého správného "bastlíře" :)

"programuju PICi .. " já si hraju s Atmelama a bez osciloskopu jsem ztracen
Odpovědět

Zpět na „Poradna“