Delicka 200
Moderátor: Moderátoři
Delicka 200
- serviceman
- monterjirka
serviceman píše:Možná by se našla dělička v jednom pouzdře v některém obvodu kmitočtové syntézy. Býval zde například obvod MHB320, ale nemám jeho parametry.
Obávám se, že bude problém tento obvod sehnat.
Podobně by se to dalo řešit s obvodem CMOS 4060, kdyby se diodovou maticí nastavilo kdy se to zresetovat.
1MHz by mohl zvládat dělit. Použít nějaký malý třeba 8-mi nožičkový MCU (např ATTINY25 nebo podobně) a napsat program tak,aby například při přijetí ext. přerušení ze vstupu počítal počet impulsů a každý dvoustý puls by negoval výstup.
Výhoda: pouze jeden 8-mi nožičkový integrovaný obvod, TTL úrovně.
Nevýhoda: potřebný určitý čas na naprogramování, znalost a prostředky k naprogramování.
A kutilmile - nelituju tě
Dyť jsem to tady napsal že ti budou stačit 2 futrály - 1x 7474 a za něj 1x 74390 - to jsou 2 pouzdra, v tom 74390 jsou 2 dekadický čítače v 1 futrálu... Najdi datašíty a už to maluj...EKKAR píše:Budeš muset dát půlku 7474 (2x KO typ D = dělička dvěma) a za ní do série buď dva 7490 (dekadickej čítač s výstupem BCD), nebo jeden 74390 (to samý, ale zdvojený). Jednodušším způsobem to bez procáku zvládnout nejde. Dostaneš dělicí poměr2x10x10). Katalogový zapojení si už snad dohledat umíš...