Tlumící kondenzátory
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Tlumící kondenzátory
Ono ani ty běžný keramiky netopí nijak extra, řekl bych tak 40 °C, možná to řeším zbytečně, ale co kdyby.
Díky.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
SMPS.gif- SMPS
- (4.2 KiB) Staženo 97 x
Když jsem znovu přečetl tvůj příspěvek, zdá se mi,jakobys chtěl omezit max.napěťové namáhání tranzistoru těmi pomocnými tlumícími obvody.
Ano,to je možné,ale bez výrazné ztráty užitečného výkonu jen v rozsahu energií nashromážděných v parazitních prvcích,tj.především rozptylová indukčnost trafa ( odhadem u malých traf nevypiplané konstrukce 10%
indukčnosti primáru) , parazitní kapacita diody transformovaná do primáru
(dle převodu trafa,u diody cca 1-2 nF) a parazitní kapacity ve vinutí trafa
(desítky až stovky pF dle konstrukce,stínění P/S atd.). Úkolem tlumících obvodů je tyto energie spotřebovat tak,aby nevznikaly špičky nad základní napěťové namáhání,které je dáno typem měniče ,napájecím napětím a převodem trafa. Podstatné je,že při rozepnutí tranzistoru se indukuje v primáru napětí dané výstupním napětím x převod trafa . Na D tranzistoru proti zemi je tedy napětí 12V+p x U výst .Jistě i toto lze trochu "umordovat" kondy,ale to už je čistá a zbytečná ztráta výkonu -namísto do zátěže by šla část výkonu do tlumení.Je z toho také vidět nepříjemná vlastnost blokujícího měniče ,a to je teoreticky neomezený růst výstupního napětí bez zátěže s rozpojenou regulační smyčkou, kdy je jen věcí náhody,zda odejde dříve tranzistor či dioda.
Takže prakticky - volil bych tranzistor,který má napěťovou rezervu a hodnoty kondů a odporů v tlumících členech bych doladil tak ,abych na osciloskopu na D měl pokud možno malé překmity ( desítky V) nad základní napětí 12V+p x U výst při plné zátěži a max.vst.napětí . Tlumit to více je jen ztráta výkonu / účinnosti. To může být v některých případech v rozporu s požadavkem na min.rušení - to "zatlumení" znamená větší parazitní proudy a ty mohou rušení paradoxně zvětšovat.
Původně jsem myslel,že to budeš napájet přímo ze sítě ,tam už je to ve spojení s požadavky na odrušení černá magie vyžadující pytlíky polovodičů po ruce a nějaký spektrální analYzátor k tomu.Zde bude nejvíce záležet na konstrukci trafa a to můžeš okopírovat z nějakého hromadně vyráběného měniče.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Ten článek dole je opravdu jen na omezení dU/dt, je tam spíš jen pro jistotu. S návrhem měničů nemám zkušenosti, když už náhodou něco takovýho dělám, tak zkouším a kontroluju osciloskopem, jak to vypadá a ladím součástky za běhu. Teď jsem chtěl trochu teorie, tak jsem si našel nějakej článek o návrhu tlumících obvodů a zkusil je navrhnout podle něho.
Pravda taky je, že teď to je asi přetlumený, protože účinnost je tak 60 %.
Kondy použij raději ty polypropylenové (třeba i nějaké X,Y - jsou od číňanů levnější), ať si nezničíš polovodiče.Také vřele doporučuji nějakou na řídícím obvodu nezávislou hrubou přepěťovku ,až to jednou pustíš bez zátěže a řízení zaškobrtne - třeba přes nějakou doutnavku či něco podobného odstavit buzení.
Pro inspiraci i možnost bez trafa,jen s tlumivkou,ale samozřejmě tranzistor aspoň na 800V viz obrázek.
- Přílohy
-
měnič bez trafa.JPG- (133.05 KiB) Staženo 113 x
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jen jsem se bál těch svitkových, i když impulsních, kondíků kvůli větší vlastní indukčnosti. Aby kvůli tomu nebyly větší špičky, než na keramických.
Jinak, jak jsi psal toto:
Milan píše:Na D tranzistoru proti zemi je tedy napětí 12V+p x U výst
nemá tam být Uvyst/p? Přece se výstupní napětí nemůže násobit poměrem, když je sekundár menší, než primár.
impulzně,proudy řádově A do keramiky průměr 5mm .... no CExp by to tak udělali bez problémů,ale ten protivnej tgδ holt nějaký ten stupeň udělá musí to odejít ven a těmi drátky těžko. Když vidím dnes v katalogu smd tranzistor ( jen v tom katalogu,jinak jej už nevidím