Jak dlouhá anténa?
Moderátor: Moderátoři
Jak dlouhá anténa?
Chtěl bych se zeptat, jak dlouhou anténu bych měl mít pokud vysílám na CB FM pásmu 27.005MHz. Měla by to být 1/4 vlnové délky tedy (3*10^8 / 27MHz) / 4 = 2,77m ? Nebo lze použít anténu i kratší, případně o kolik? drát je měďený, izolovaný, průměr- 2,5mm2.
Potom bych se chtěl ještě zeptat, jestli lze nějak přesně zjistit jak bude měnit frekvenci varikap v případě že vím přesně jeho kapacitu při daném napětí? Případně jestli to lze zjistit z jeho účinnosti Q (viz datasheet úplně dole) http://www.gme.cz/img/cache/doc/228/003 ... heet-1.pdf je to varikap- 1S2638 DO34
Předem velmi děkuji.
- monterjirka
Pokud se anténa mechanicky zkrátí, musí se nějak "elektricky prodloužit", aby její impedance byla reálná a blížila se 50 Ohmům...
Možná by nebylo špatné prostudovat uvedenou diskusi včetně některých odkazů...
http://www.cbradio.cz/forum/list.php?11
Vysílací anténu je lepší koupit hotovou - na CB určitě, je jich na trhu dost a ne příliš drahejch. Nechápu, jak někdo může chtít dělat anténu z drátu s PRŮMĚREM 2,5mm2 ...johnym píše:Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat,
... drát je měďený, izolovaný, průměr- 2,5mm2.
Potom bych se chtěl ještě zeptat, jestli lze nějak přesně zjistit jak bude měnit frekvenci varikap v případě že vím přesně jeho kapacitu při daném napětí? Případně jestli to lze zjistit z jeho účinnosti Q ...
Předem velmi děkuji.
Změnu frekvence pomocí změny napětí varikapu jde vypočítat - pokud znáš ke kapacitě na daným kmitočtu příslušnou indukčnost. Říká se tomu Thomsonův vzorec, jsou v něm udaný kmitočet plus kapacita a indukčnost obsažený v oscilačním obvodu - pak už nastupuje historicky triviální matematická záležitost zvaná TROJČLENKA. Parametr varikapu nazývanej "Q" není účinnost, ale u oscilačního obvodu udává JAKOST v oscilačním obvodu...
A kutilmile - nelituju tě
Oscilační obvod je právě složen pouze z krystalu, tranzistoru a varikapu. Žádná indukčnost tam není.
A indukčnost v oscilačním obvodě JE - pokud nevíš KDE je nějaká indukčnost v obvodu, ve kterým je jak říkáš "pouze krystal, tranzistor a varikap", tak od toho dej pracky pryč a nejdřív se o tom něco nauč. S tímhle přístupem naděláš leda tak víc škody než užitku...
Jinak indukčnost v obvodu je a já neříkal že tam není, pouze jsem říkal že není žádná indukčnost v oscilačním obvodu, ale je v obvodu rezonančním (PRO). Počítá se to tedy vůči této indukčnosti?
- monterjirka
johnym píše:Zapoměl jsem zmínit, že mi nejde o to vysílat na velké vzdálenosti, naopak nechci dělat moc bordelu okolo. Stačí mi 20m . . . Opravdu od toho nečekám žádné zázraky, spíš by mě zajímalo jaká by měla být ta délka aby to odpovídalo?
Oscilační obvod je právě složen pouze z krystalu, tranzistoru a varikapu. Žádná indukčnost tam není.
johnym píše:Jinak indukčnost v obvodu je a já neříkal že tam není, pouze jsem říkal že není žádná indukčnost v oscilačním obvodu, ale je v obvodu rezonančním (PRO)
no, moc hezké . . .
radši sem dej schéma, podle kterého to stavíš, ať víme na čem jsme . . .
pokud je to jen oscilátor, radši tam anténu ani nedávej !
Ta vzdálenost, na kterou to bude slyšet, záleží hlavně na čem to budeš poslouchat !
Na kloudném přijímači může být samotný oscilátor slyšet i stovky metrů !
- monterjirka