PMR vysílačky - jak zvýšit dosah?
Moderátor: Moderátoři
PMR vysílačky - jak zvýšit dosah?
- monterjirka
forbidden píše:Oficiálně to nejde, ale někteří lidi si místo pevné dají konektor a pak experimentují s větší anténou. Taky jsem někde viděl udělanou malou protiváhu u paty pevné antény. Prý to taky docela pomůže.
Je třeba upozornit na jistá rizika takového jednání, protože úpravou stanice a připojením externí antény je porušeno Všeobecné oprávnění ČTU pro provoz stanic PMR.
Navíc je třeba aby anténa bylo správně přizpůsobená k vysílači, pokud není, může být dosah ještě kratší než s originální anténou a někdy může výrazně nepřizpůsobená anténa způsobit i poškození koncového stupně vysílače.
Všechno je tedy jen o anténě - a uzemnění. Dala by se jistě použít čtvrtvlnná anténa, ale pak mizí ta "mobilnost". Udělali jsme před pár lety modulační pokus a s PMRkou s dualquadem pro pásmo 70 cm jsem byl slyšet v plné síle na Kozákově na rozhledně, to je cca 30 km a já jsem slyšel kolegu s jeho normální PMR jen v náznaku v šumu. Pak jsme ještě vyzkoušeli moje stařičké Občanské radiostanice na 27 MHz. Na originál pendreky jsme se na 19tém kanále sice mizerně, ale slyšeli. Pak jsem staničku připojil na vertikální dipól 2 x 273 cm a ejhle, oba jsme se slyšeli docela dobře.
V normálním, lehce zvlněném terénu, je PMR "spolehlivá" tak do 1 km, obdobná stanička na 27 MHz do 3 km. Ta fyzika se prostě znásilnit nedá.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak já jsem mluvil s člověkem s PMR, co byl na Pálavě na kopci s PMR, u mě malá YAGI a upravená Nokia NMT. Vzdálenost 55km a téměř pětkový rádio, v cestě 1 kopec. Ode mě do Brna na přímou viditelnost testován úspěšně výkon asi 30mW.
Takže je to viditelnost (či 1 / počet překážek) x anténa x výkon, t.j. znám případy, že se přes PMR nedá dovolat do 8. patra v paneláku, i když stojíte před domem.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- monterjirka
S Alinco DJ-S45 CQL proti podobné stanici "z kopce na kopec" spojení na cca 12 km jako kdybychom stáli vedle sebe. Možná k tomu přispívá anténa o délce čtvrtvlny... Ale tam je od výrobce!
Ono je to také tak trochu o "jiných signálech".
Jsou lidi, co se zavřou pod CTCSS a pak se diví, že se špatně domluví, když na stejném kanálu jede někdo pod "jiným číslem".
Další věc je, že levné stanice nemají moc odolný vstup a signál na jiném kanálu slušně zabije citlivost všech kanálů...
Zde něco k věci http://artaban.tym.cz/stranky/pendreky.htm
přečti si tohle . . .
Jo erefka na pořádnou drátovou směrovou anténu s protiváhou až 20 km, aspoň podle papírových TTD ke zmatení a oklamání nepřítele.
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
vkp050.jpg- (53.1 KiB) Staženo 145 x
konosuke píše:Walkie-talkie CB Tesla VKP 050 pro občanské pásmo 27 MHz měla v papírech 800 m, nikdy v praxi nedosaženo, vidím tě dobře ale slyšim špatně.
no vidíš to, a proti velké anténě λ/2, na CH14 AM 1W(27,125) jsem dělal spojení s VKP050 mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí . . . asi 9km vzdušnou čarou . . .