výbojka sodíková & metalhalogenová

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
goodbie

výbojka sodíková & metalhalogenová

#1 Příspěvek od goodbie »

Zdravím Vás,mám dotaz zda je možno nahradit výbojku shc tedy sodíkovou která má tlumivku a tirystorový startér je to starší provedení tesla startéru.výbojkou metalhalogenovou zda bude svítit bude li hahrazena a dodržené Watty,díky.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Třeba to může i chvíli svítit ale vzhledem k jinému úbytku napětí na hořáku a tudíž i jinému proudu je třeba použít předepsanou tlumivku pro daný typ výbojky.
..to bude jen ňákej odpůrek
goodbie

#3 Příspěvek od goodbie »

mi-ro píše:Třeba to může i chvíli svítit ale vzhledem k jinému úbytku napětí na hořáku a tudíž i jinému proudu je třeba použít předepsanou tlumivku pro daný typ výbojky.
záměr je sodíková 250W za metalhalogenovou 250W tlumivka je samo pro 250W
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pajosek2 »

No jo,ale to platí jen při stejném úbytku napětí na té tlumivce. Pokud je rozdíl na výbojkách tak ten zbytek je na tlumivkách taky různý a tím pádem i výkonová ztráta.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
goodbie

#5 Příspěvek od goodbie »

jako,že pro sodík je jiná tlumivka a pro metalhalogen taky i když je na 250W
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pajosek2 »

Tak to zapoj a změř úbytek napětí na tlumivce v obou případech a budeš mít jasno.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Spíš bude nutné změřit proud, i po ohřevu výbojky.

Zaměnit třeba RVL a klasický sodík (tuším SHC) nešlo, výbojka se rozsvítila, ale po chvilce zhasla. Vyráběly se typy SHLP, které jsou s RVL (vysokotlaká rtuťová) záměnné a mají stejné tlumivky. Jak uspěješ s HMI, netuším...
goodbie

#8 Příspěvek od goodbie »

jenže RVL je rtuťová výbojka a ta nepotřebuje startér stačí jen tlumivka,porovnával jsem výbojku sodíkovou se startérem tesla a HMI od kanluxu vše 250W kanlux má takovej malinkej startér oproti staré sodíkovce tam je válec tesla zapojení je jinak ůplně stejné tedy tlumivka startér výbojka.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Ano, rtuťovky a sodíkovky s označením SHLP nepotřebovaly VN zapalovač. Zapalovačů byly různé typy, dřívější TZ11 aTZ21 z TESLY byly hliníkové válce o průměru cca 8cm a délky 15cm. Dnes jsou to plastové zalité válečky sotva 3x6cm. Vysokotlaké sodíkovky a metalhalogenidy ho mít musí. To nemění nic na situaci že 250W sodíkovka má jinou tlumivku než 250W metalhalogenid.
goodbie

#10 Příspěvek od goodbie »

s těma tlumivkama bych to i pochopil, a ten tesláský startér tedy pujde použít??jinak ano dnešní startéry i v kanluxu je opravdu 3x6 cm blecha :D
mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

Ale snad zapalovač nebude kritickej, buď zapálí nebo ne. Pak už jím protéká pouze provozní proud.
weed_smoker

#12 Příspěvek od weed_smoker »

Na tlumivkách bejvá,který výbojky podporujou a na zapalovačích taky,některý tlumivky snesou oba druhy výbojek,některý jen sodík (SHC/NAV/NAH...) a jiný i ten metalhalid.Zapalovače skousnou hodně typů lamp.

BTW.Ty SHLP 70W se lišily od SHC jen tvarem a drátem z "fáze" namotanym na "hořák" lampy,aby to ten sodík zapálilo.

Možná při stejnym výkonu na to ten metalhalid svítit bude,ale dřív se spálí.
goodbie

#13 Příspěvek od goodbie »

je to tak zapalovače jsou téměř univerzální.tlumivky jsou pro metalhalogenové a rtuťové výbojky stejné pro sodík jsou jiné u metalhalogenové je po nastartování napětí 96V na tlumivce,opravdu to bejvá i napsané na tlumivkách u těch lepších určitě,v práci jsem nahradil sodík metalhalogenovou žárovkou dal jsem novou tlumivku a pro jistotu i startér a vše funguje za cca 600kč bez žárovky. :D
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

weed_smoker píše:BTW.Ty SHLP 70W se lišily od SHC jen tvarem a drátem z "fáze" namotanym na "hořák" lampy,aby to ten sodík zapálilo.

Možná při stejnym výkonu na to ten metalhalid svítit bude,ale dřív se spálí.

U 70W nevím, ale u vyšších výkonů byl hořák asi zcela jiný, jednak byl rozdíl výkonů - SHC se dělaly 150/250/400W, SHLP 110/210/340W.
Pokusy o záměnu v tělese bez výměny tlumivky + montáž/demontáž startéru se nedařily.
goodbie

#15 Příspěvek od goodbie »

u těch shc do 400W je třeba startér a v žárovce je jen ta sodíková trubice bez dalších komponentů jako je ten omotaný drát shlp nepotřebuje startér jen tlumivku.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“