Krystalka se zdvojovačem napětí (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
-
HonzaPB
Krystalka se zdvojovačem napětí (přesunuto)
- Přílohy
-
Krystalka.png- Zde jse schéma podle kterého jsem krystalku stavěl...
- (11.65 KiB) Staženo 161 x
a můžeš to zkusit i jinak, těch zapojení je mnoho . . .
- Přílohy
-
krystalka1.jpg- (18.98 KiB) Staženo 157 x
- patrikvarga
- Přílohy
-
123.jpg- (10.15 KiB) Staženo 161 x
patrikvarga píše:Maš signál ?
základem jsou opravdu citlivá sluchátka 4000Ω a dobrá dioda . . .
obojí lze zjistit podle obrázku . . . "něco" tam musí slabě hrát.
Potom to lze trochu zesílit, zařazením rezonátoru, násobičem napětí, jinými sluchátky.
Nebo použít nějaký malý nizkofrekvenční zesilovač . . .
a pokud ti to nebude hrát je jen několik možností:
. . . málo citlivá sluchátka
. . . vadná nebo nevhodná dioda
. . . krátká anténa s nedostatečným signálem
krystalka je nejjednodušší přijímač, ale i tak to rozhodně jednoduché není . . .
kdo to nezkusí, neví to !
- Přílohy
-
krystalka2.jpg- (9.65 KiB) Staženo 153 x
Měřák jsem žádný neměl,ale jako zkratoměr posloužila plochá baterka se žárovičkou v sérii. Tak jsem zkoušel i sluchátka,když jsem to spojil,chrastilo to v nich , tak asi byly dobré. Po srovnání desek (tehdy za pomoci otce) a připojení antény ( kovová vložka pod matrace v manželských postelích rodičů) a uzemnění ( ústřední topení) jsem již asi dvě stanice naladil.
Budeš tam mít někde buď chybu nebo je vadná některá součástka, na 20m drátu to mimo sklep paneláku hrát musí. Přemýšlej a kontroluj.
Pokud dokážeš dát sem pár fotek,určitě na něco přijdeme.
jestli použiješ jednoduchý detektor, méně zatlumíš laděný obvod, než zdvojovačem. Tedy pro zdvojovač při stejné selektivitě je vhodnější odbočka asi na dvou třetinách počtu závitů od zemního konce (tedy, máš-li teď na 10. závitu, měla by být nejvýše na sedmém). Signál tedy při stejné selektivitě silnější nezískáš, selektivita je vždy omezená množstvím energie z laděného obvodu odváděné. Proto se odbočka na cívce laděného obvodu volí kompromisně: aby se z něj dostalo energie "tak akorát", aby to nezatlumilo obvod moc a nezhoršilo selektivitu víc, než zdrávo.
Pro příjem dvou zhruba stejně silných relativně blízkých, ale kmitočtově odlehlých, stanic stačí selektivita poměrně nevalná, takže lze odbočku volit výše, tedy z obvodu se dá dostat víc, aniž by to nějak podstatně vadilo.
Ještě jsem tu neviděl, jaké tam máš diody. Na to jsou opravdu nejlepší germániové hrotové.
Selektivitu můžeš vylepšovat na přijímači, který hraje.
Bez toho je to k ničemu a vlastně ani nemáš jak poznat, jestli se ti to povedlo.
Takže z toho napřed dostaň nějaký zvuk, ať se můžeme pohnout dál.
Ta všechna zapojení jsou hrající, tedy při pečlivé práci, jako že ve vinutí cívky nemáš mezizávitové zkraty, anténa má pár metrů na výšku, uzemnění skutečně zemní, a že připojené sluchátko má aspoň 2kΩ, čím víc, tím líp.
- Artaban001
-
HonzaPB
- Přílohy
-
IMG_20140215_123533.jpg- (287.4 KiB) Staženo 124 x
-
IMG_20140215_123451.jpg- (266.66 KiB) Staženo 151 x
-
IMG_20140215_123359.jpg- (267.53 KiB) Staženo 151 x
-
IMG_20140215_123238.jpg- (268.27 KiB) Staženo 148 x