Arduino 2560 R3 napájení a vše kolem něj

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Filipk

Arduino 2560 R3 napájení a vše kolem něj

#1 Příspěvek od Filipk »

Dobrý den, na officialních stránkách arduina jsem četl že bych arduio měl napájet 7-12. A mě zajímá jaké vstupní napětí doporučujete jako nejlepší. Dále by mě tedy zajímalo jestli arduino má nějakej stabilizátor napětí, odporoví dělič,apod., když bych napájel dejme tomu 7V, tak mi to na pinu 5V bude dávat 5V nebo těch vstupních 7. A to samí u pinu 3.3V, jestli to nebude dávat vyšší.
Pak ještě, hodlám ovládat dost periferií a napájecích 5V pinů jsou jen 3. Takže když budu napájet třeba z jednoho 5Vpinu 20 relat, tak to je cca 400mA odběr, což ám strach že deska nevydrží. Tak zda můžu ještě externě postavit stabilizátor napětí 7805 na 5V a relata a čidla napájet z toho, pak bych jen z čidla,atd připojil k desce datový kabel. Nebo napájení periferí musí být stejné napájecímu napětí arduina, tedy 7V?
FHonza

#2 Příspěvek od FHonza »

Ze schematu je myslím vše jasné. Přesný typ stabilizátoru a řešení napájení závisí na konkrétním klonu Arduina.

uPC Atmel mají max. napájecí napětí 5.5V, takže 7V na výstupním pinu opravdu nikdy nedostaneš.
nekmil

#3 Příspěvek od nekmil »

Jen poznámka: malé arduino (Atmega328) mi nechtělo při napájení 12V fungovat, při 9V fungovalo normálně.
Napájení periferií může být zcela libovolné pokud je tedy nebudeš spínat přímo vývodem procesoru(nedoporučuji).
Nastuduj si jak se připojují periferie k procesoru.
Filipk

#4 Příspěvek od Filipk »

nekmil píše:Jen poznámka: malé arduino (Atmega328) mi nechtělo při napájení 12V fungovat, při 9V fungovalo normálně.
Napájení periferií může být zcela libovolné pokud je tedy nebudeš spínat přímo vývodem procesoru(nedoporučuji).
Nastuduj si jak se připojují periferie k procesoru.

Dobře, děkuju.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“