Oprava zoxidovaných přepínačů - osciloskop

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
popest

Oprava zoxidovaných přepínačů - osciloskop

#1 Příspěvek od popest »

Ahoj lidi.

Nevěděl by někdo jak opravit zoxidované přepínače? Mám osciloskop Hameg HM303-3. Občas to měří úplný bludy. Zjistil jsem, že za to může přepínač invertování vstupu. Když ho několikrát procvakám tak to přestane. Zkoušel jsem do něho stříkat KONTAKT 60. Na chvilku to přestalo, ale za měsíc dva to bylo zpátky. Podobný problém je i u potenciometru ručního doladění zesílení vstupního zesilovače (2.5:1) který má na konci spínač a někdy ho musím několikrát procvkanout do konce aby pak V/div odpovídalo stupnici.

Výměna by byla nejlepší, ale netuším kde takové spínače a přepínače sehnat. Předpokládám že HAMEG dodává jen celé desky a to se samozřejmě z žádných důvodů nevyplatí.

Díky za tipy.
ok1xgi

#2 Příspěvek od ok1xgi »

Mám schéma na 303-4. Nevím zda by ti to pomohlo.
Ale používáš ten přepínač a poťák ? Pokud ne, tak bych to propojil na furt. A nebo vyfoť co je třeba a něco najdem....
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
popest

#3 Příspěvek od popest »

Schema mam taky. Dokonce jsem ho sem i daval do databaze servisnich manualu... Tohle neni reseni. Ja to chci opravit.

Koukal jsem, ze na tom KONTAKT 60 je napsano, ze po aplikaci se to ma umyt pomoci KONTAK WL a pak konzervovat KONTAKT 61. Tak to mozna jeste zkusim, ale kdyby mel nekdo nejake zkusenosti z repase starych pristroju at napise, budu rad :-).

Diky.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ak chces prepinac opravit, treba ho rozobrat, sprej nastriekat na kontakty a tie mechanicky ocistit. Pruzne casti napruzit a nakoniec niecim namazat.
popest

#5 Příspěvek od popest »

taky me to taky napadlo, ale to by nedopadlo urcite dobre. Jak bych ty pacicky co to drzi pohromade jednou ohnul tak podruhe by se urcite ulomily...
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Vyfoť , no ten poťák bych dal s klidem od jiného výrobce .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“