Power one HBB512-A ,tyristor 5V větve - OPRAVEN

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
weed_smoker

Power one HBB512-A ,tyristor 5V větve - OPRAVEN

#1 Příspěvek od weed_smoker »

Zdar,
Vlastním tento zdroj ,co maj na EBAYi a omylem jsem "zabil" tyristor SCR1 (nad 5V vývodem,ebay druhá fotka) asi od přepěťovky tím,že mi 5V fous škrtnul o katody těch 2 diod v soklech,tvořící usměrňovač z "bílýho vedení" (nižší sek.strana,napájení 5V stáblu).Vyšší strana(12/15V-1A),napájená můstkem z "hnědýho vedení" dotčená nebyla. Trandy Q1 a Q3 vyndaný,proměřený a OK,diody taky OK(všech 6),obě napětí regulovat trimrama jdou (5V v rozmezí 2V a 15V v rozmezí asi 7V,nevim přesně,v DMM odchází baterka).Když tam tyristor byl,15V strana fungovala normálně a 5V strana dávala nulu,jeden trand slabě hřál. Je to tyristor v TO-220 s obvyklym layoutem K-A-G s potiskem S0303LS3 (horní řádek),vprostřed Ø4mm kulatej prolis s číslem 4 ,vedle svislej nápis MEX,na spodnim řádku tučný písmeno TAU (bezpatkový) a u něj normálnim písmem M7. Má oboustrannej zkrat A-K,proti G na jednu stranu ukáže 097 a na druhou něco kolem 110-130.
Jde mi o to,jakej tam dát,když to je do ochrany 5V výstupu,s proudem do 3A.Měl bych tu s podobnym proudem v takovym pouzdru KT206/600 a KT201/600,jenže neznám citlivost (Ig) původního.

Jsou to 2 zdroje řízený 723 s nastavitelnym napětim i vývodama na srovnávací vedení a 5V strana má omezovač proudu.Výkonový trandy jsou totožný a NPN,asi 2N3055 nebo podobný (maj zase "leteckej kód" ,v mym případě MOTOROLA 10261).15V strana je jednoduchý vinutí+grätz+elyt,5V strana CT vinutí +2 diody anodama k sobě na elyt,katody z trafa,střed vinutí=druhá noha elytu.

Obrázek
Naposledy upravil(a) weed_smoker dne 12 bře 2014, 12:07, celkem upraveno 1 x.
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Myslím(nevím jistě), že vyhoví běžný moderní "západní" tyristor v tomto pouzdře, protože tyto tyristory mají velkou citlivost(malé Igt), na rozdíl od starých tesláckých tyristorů. Ty teslácké byly myslím vybírané na citlivější a normální a i tak to nebyla žádná sláva. Porovnej KT206 s dnešními a uvidíš.

Možná kecám, ale pamatuju si, jak do nějaké konstrukce z Amára se musel vybírat citlivý KT50x. Dneska to umí každý i bez výběru a je na větší proud než KT501.
weed_smoker

#3 Příspěvek od weed_smoker »

THX.
Takže by teoreticky vyhověl nějakej BT/BTA,TAG nebo TYN ve stejnym pouzdru a nejlíp stejnym layoutem.Je to v přepěťovce "zkratovýho typu",kde přepětím se odpálí tyristor mezi 5V_+ a 5V_RTN ,úbytkem na proudovym snímacim odporu 0R12 se zablokuje nadproudovka v tý 723.
Trochu jsem ten tyristor hledal,našlo to nějakou zmínku na datashetarchive a tohle:
http://www.americanmicrosemi.com/inform ... n=S0303LS3
Má U_DRM okolo 30V,proud se někde uvádí 3A a jinde 10,někde dokonce že to je triak.
Náhradu mi to nabídlo NTE 5426 (400V/10A,sensitive gate).
Zkusim tam dát třeba BT151 a seřídit napětí nějakym lepšim měřákem,obě napětí to dává,ale jsou kvůli slabý baterce v DMM rozhozený.

BTW.Nakonec můžu bejt rád,že to zabilo jenom ten tyristor,uzel diod je totiž GND a střed vinutí je + vstup tý 5V strany (5V vývod se dotknul KATOD - tam,kde jsou bílý AC výstupy z trafa,tak na výstup stáblu vlítlo AC,ze kterýho diody tvořej zem tý 5V strany).
Naposledy upravil(a) weed_smoker dne 02 bře 2014, 23:41, celkem upraveno 1 x.
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Dal bych tam třeba tohle: http://www.ges.cz/cz/tic106n-GES04902093.html Prostě něco, co má IGT <200uA. Vono to něco udělá.
weed_smoker

#5 Příspěvek od weed_smoker »

To bych tady snad někde měl,kouknu se a když ne,tak koupim.Ještě jednou THX.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od CZJKP1 »

Ten zdroj nějak neuvěřitelně moc páchne Amerikou :D !!!

Pokud budeš ten tyristor kupovat, tak ho objednej v tom GESu !!! Sice ho aktuálně nikde nemají, ale očekávají koncem týdne 10ks. Kdyžtak hoď objednávku přes internet, třeba to export z centrálního skladu na prodejnu urychlí, pokud budeš nechávat zaslat, tak Ti to možná dojde dříve.

V GM by se totiž mohlo stát, že bys dostal zase pěknou srajdu s potiskem GM!!! Před touto prodejnou při koupi polovodičových součástek jsem bohužel nucený varovat!!!
weed_smoker

#7 Příspěvek od weed_smoker »

Momentálně prohrabávám a proměřuju tyristory ze zásob,je jich docela mrtě a nějaký TIC tam jsou určitě.

edit 07/03/14: Mám tu asi 7 tyristorů s Igt od 1-2mA,pod 200uA jenom nějaký TO-92 a TO-39,u těch zas nestačí proud If.Všecky ty TIC xxx jsou triaky a ty budou potřeba jinde.TIC106 momentálně skladem v GESu není.
Mám na stole:
BStB0246 (Siemens) 1mA
BStD1026 (Siemens) 1mA
2N6394 (RCA) 1mA
BT151 (asi ST) 2mA
a dva od stejnýho výrobce jako originál (znak TAU je logo TECCORu)
S6015L (15A/600V)
S0508R

Původní fungoval tak,že na překročení napětí nějaký ZD sepnul výstup zdroje na zem (něco jako ochrana repráků proti přehulení) a blokovalo to nadproudovou ochranu stabilizátoru 723 (velkej úbytek na tom velkym odporu 0R12).Bez toho tyristoru zdroj funguje,ale 5V větev není chráněná na přepětí.Originál má Udrm jenom 30V,není možný,že tam fungoval i jako "záruční plomba" pro případ vniknutí cizího napětí?
weed_smoker

#8 Příspěvek od weed_smoker »

Zdroj opraven,dal jsem tam ten nejcitlivější,co byl (Teccor S0508R) a mělo by to fungovat,měřil jsem i okolní součástky ochrany a vypadaj OK (R17+R18+zenerka CR10+elyt C7(10u/35-) kterej se vybíjí do G při aktivaci ochrany).
Zespoda:
Obrázek
Shora,zakroužkovaný části byly 5s ve zkratu:
Obrázek
Štítky:
Obrázek

Ta ochrana je něco podobnýho jako ve zdroji plotteru HP na 5V straně ve sch. "zdroj konec.jpg"
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“