Posílení napěťové reference - paralelní regulátor napětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
czatlantis

Posílení napěťové reference - paralelní regulátor napětí

#1 Příspěvek od czatlantis »

Ahoj, mám tu jeden projekt (je to opravdu "projekt" - tzn nebudu to zjednodušovat že tam dám dva tužkáče :-D ) co bych chtěl napájet solárním panýlkem+superkondenzátorem. Celý to má celkem malou spotřebu 50-100uA , ale panýlek musí dodávat dostatečnej proud i při šeru/zamračeno/zima... (a je tam dost místa), proto jsem tam dal cca 200mA model.

Co řeším za problém - zkráceně řečeno - potřebuji paralelní regulátor napětí s malou vlastní spotřebou. Když by na to náhodou svítilo přímo slunce, tak těch 200mA nabije za chvíli kondenzátor a pak už ho zničí překročením jeho napětí (2,5V). Normálně při menším panýlku mě napadlo tam prostě hodit paralelně referenci LM385, která má v klidu spotřebu nějak 10uA a bylo by, ale má proud max nějak 20mA (absolute maximum 30mA), což by ji při přímým slunečním svitu hodně rychle oddělalo.

Napadl mě obvod že vezmu referenci (třeba 1,25V) a pak komparátorem budu porovnávat tohle napětí s děličem toho vstupního napětí. A výstup z komparátoru bude na tranzistor co to bude "zkratovat".

Našel jsem si komparátor MCP6542 se spotřebou jen nějak 1,2 uA, což je super.
Mám tu jen (čti: umím v) takovej hodně BFU simulační program a podle něj se zdá že by to fungovat mohlo. Napadá někoho jestli je to blbej nápad nebo takněco?

Pak mě ještě napadlo jednodušší řešení - třeba dát dvě ty LM385 paralelně (to už bych měl 40mA likvidačního výkonu) a třeba obětovat trochu výkonu a dát před panel nějakej odpor, aby tam nemohlo týct víc než těch 40mA (to už by se ale muselo experimentovat kolik V to při maximu sovícení dá při 40mA atd)
Díky za rady
Přílohy
posileni_reference.PNG
Zenerka bude nahrazena tím LM385. Tady bylo zvoleno vyšší napětí, protože ten operák v simulátoru nepracuje z těch 2,5V. Odpory budou nastaveny taky na korektní hodnoty, aby se neplýtvalo. Ten 1ohm odpor (jasně, strašně málo) je jen aby tam něco bylo jako
(12.75 KiB) Staženo 132 x
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Zkusit něco takového .
Přílohy
paralel se 431.png
(801 bajtů) Staženo 158 x
czatlantis

#3 Příspěvek od czatlantis »

Díky, teď koukám do datasheetu 385-ADJ a je tam skoro to samý, tak to snad bude fngovat. Ta 431 je nepoužitelná, protože má klidovej proud 1mA nebo taknějak a to je moc. Tak snad to bude s tou 385 fungovat, měl bych tu mít pár nastavitelných verzí 385ky, zajímavý ale že třeba v GME je nemají - jen 1,25 a 2,5V. To stejný u Ecomu Proč se to moc neprodává?
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Nejspíš proto , že 1mA je tak nějak běžně vzato malý proud .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“