Oxidují magnetická média?
Moderátor: Moderátoři
Oxidují magnetická média?
Dlouhodobě uložená disketa nebo VHS po vložení do přístroje nefunguje správně.
VHS při prvním průchodu zašpiní hlavy. Další průchod je již znatelně lepší, po několika průchodech "přes hlavu" je již v pořádku.
Disketa. Zde záleží na době nečinnosti. Kratší doba (pár let) - disketa je čitelná, ale dokud se trochu "neojede", nesmí se na ni zapisovat, zápis se nepodaří a poškodí se FAT. Disketě samotné se fyzicky nic nestane. Po "rozběhání" funguje normálně.
Disketa - dlouhá doba uložení (mnoho let). Po vložení diskety do mechaniky a jejím roztočení se disketa fyzicky poškodí, magnetická vrstva je z nosiče sedřena. Hlavy mechanik jsou znečištěny natolik, že následně nejsou schopny přečíst ani dobrou disketu, přičemž ulpělými nečistotami jsou schopny i tuto dobrou disketu podřít nebo i zcela poškodit. Špína se časem ojede, a mechanika pak funguje normálně dál.
Poprvé jsem se s tímto jevem setkal ještě v dobách videa 2000, kdy naprosto bezvadně vypadající pásek byl nepoužitelný, zatímco vytahané, ohrané, s vyjetými rýhami jely naprosto bez problémů. Tehdy to pro mě byla obrovská záhada. Mnoho lidí kvůli tomuto jevu své přístroje i vyhodilo (i VHS), protože opakovaně vznikající závady přisuzovali právě jim. Stačí vytáhnout "zapomenutou" kazetu a začnou se "dít věci", zvláště pokud má uživatel videí více. Zde bývala i jiná příčina - chemikálie uvolňující se z pryže přítlačné kladky, to byla teprve záludnost, ale k dotazu to nepatří.
V dobách sálových počítačů kdy se data ukládala na páskových jednotkách bylo čištění pásku běžné a překvapivě časté. Čistění se evidovalo, a nevyčištěná cívka nesměla do stroje. Bohužel o způsobu čištění nevím nic. Jediná věc, která snad naznačuje příčinu potíží byla zmínka v Amatérském rádiu, kterou jsem ovšem četl před více jak 20 lety a tehdy jsem tomu nevěnoval moc pozornosti. Jednalo se o výherce nějaké soutěže, snad o nejlepší radioamatérský výrobek, nevím, a vyhrála to právě tato konstrukce odstraňující "zoxidovanou" vrstvu disket. Zřejmě se ještě jednalo o 8" nebo 5,25" diskety. Nic víc o této konstrukci nevím.
Nevěděl by někdo, co se to s těmi nosiči tedy děje a jak to řešit? Může k tomuto jevu docházet i u harddisku? Životnost jeho elektroniky neřešme. Jak tyto média skladovat, aby zmíněný jev nastával co nejpomaleji?
Odpovědi typu špína a prach nejsou k tématu. Doporučení diskety a kazety vyhodit taky nemá smysl psát, jedině že by u toho byl odkaz na nějaké trvanlivější médium. Krom děrné pásky nebo vytesaného kamene ovšem žádné jiné neznám.
Věděl by někdo?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká trvanlivosti záznamu, mám tady diskety Panasonic z roku 1985 (ovšem s velmi malou hustotou záznamu), a jsou bez problémů čitelné i zapisovatelné, i když ležely hromadu let v krabici. Takže záleží spíš na materiálu média.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Napriklad pred par dnami som dostal z eBay ZX Spectrum +2. Po oprave som zo suflika vybral kazetu, ktoru som tam mal 6 rokov a predtym som ju niekolko dalsich rokov tiez nepouzival (na Didaktiku som dost davno odpalil kazetovy vstup). Vlozil som ju do zabudovaneho kazetaku a normalne fungovala.
Tohle čištení měli v PVT. U nás v ČSAD se šetřilo a žádný čištění se nekoupilo. No a problémy s čtením pásky žádný nebyly. Tak to celý slavný čištění bylo asi na 2 věci. A nebo bulhaři uměli vyrobity lepší magnetopáskový jednotky, než Tesla 200 z Pardubic.
Jirka
Na to ostatně dojely diskety LS 120MB - stopy pro optické vedení hlav se rychle zašpinily nebo rozbrousily a hlava si neudržela stopu.
S jinými médii problémy nejsou: některé cívkové pásky mám už 40 let, hrají a nešpiní (až na jeden, z nějž se loupe vrstva, ostatní jsou v pořádku, přitom většinou jde o Emgetony), kazety i videokazety mám kratší dobu, ale hrají dodnes (až na tři kousky BASF z jedné série z roku kolem 1994-1995, které jsem musel na několikrát čistit, asi jim ve výrobě při řezání zapomněli vyčistit okraje), i data do ZX Spectrum jde načíst. Pamatuji, že brzy začínaly problémy s Atari Turbo Universal při rychlostech vyšších, než 4700 Bd. Ale tam byly problémy i s originálním formátem 400 Bd a dlouhými meziblokovými mezerami, jen za ně nemohl pásek.
Skutečně záleží na výrobci, materiálu, ale ještě víc na stavu přístroje, v němž se to médium pohybuje. Ten může stárnutí záznamové vrstvy podstatně urychlit.
Taky 5,25" DS DD nebo HD držej data od roku 1995. Zato 3,5" DS HD, to byl pěknej šmejd, spousta po roce ani ránu.... Nedávmo jsem projel kontrolním čtením 10 disket ZIP100 asi z roku 1994. Taky naprosto bez problému...
Jo a 18 cm pásky do B116 hrajou jak zamlada, taky maj skoro 30 let. Ale třeba kazety z 90 let, bída běs.
Jirka
Nj, no, vývoj se nezastaví a ty krásné doby okolo roku 89 kdy 720kB na disketách stačilo všem, HDD měly 20MB a velikost 2 pozic 5,25 " , RAM 1MB a to ještě rozdělené na horní a dolní paměť a před vypnutím PC se musely hlavičky HDD zaparkovat aby se nepoškodily buď ony nebo plotny jsou nenávratně fuč. A to tenkrát 486/25 SX coby to "nej" co bylo na trhu stála 289 000,-Kčs , Škoda 120 pak 58 000Kčs.
Omlouvám se za OT, ale tohle téma k tomu vzpomínání prostě vybízí