triaková regulace k mikropájce

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
555

triaková regulace k mikropájce

#1 Příspěvek od 555 »

můžete mi prosím někdo napsat jaký by byl zde nejlepší tip toho diaku ?
ty kondenzátory vím,že musí být použity na síťové napětí ,ale ten diak....na tom váhám

http://www.pablox.net/index.php?option= ... &Itemid=41 :roll: :roll:

nejdříve chtěl jsem okopírovat zapojení z mé mikropájky ZD-99 ale tam je použitá i cívka....a já ji nemám čím změřit (její indukčnost).tak proto se mi hodí toto schéma,které je bez cívky
Naposledy upravil(a) 555 dne 21 bře 2014, 00:05, celkem upraveno 1 x.
V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Tady je to celkem jedno, třeba ER900 z GM
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Ta cívka v sérii s triakem se stejně má dávat - má za úkol zajistit bezpečnost triaku v případě zátěže s proměnným odporem = třeba jako je žárovka. Například u senzorem ovládanýho stmívače s obvodem SLB587 se triak bez sériový cívky často zdánlivě bezdůvodně prorazí, u stmívačů v polských stojanových lampách (s halogenovýma žárovkama a regulací potenciometrem) taky - a to ty polský lampy sériovou cívku mají. K tomu SLB jsem nic neměřil ani nepočítal, jen jsem tenkrát na doporučení kolegy z vojny namotal plastovou cívečku do člunku šicího stroje lakovaným drátem Ø 0,6mm "co se vešlo" - a stmívač funguje dodneška (přes 20 let) i s triakem TESLA KT207/600. Stejně tak ty polský stojací krámy mají na feritovým prstýnku Ø cca 1,5cm namotáno lakovaným drátem přibližně 1mm tlustým dokola nějakých 30-40 závitů - ale tam už při odejití žárovky často odejde i triak. Sám jsem v nich měnil několik BTAček, Vláďa OK1HGA může potvrdit že i u něj sčudlá halogenka vzala s sebou do věčnejch lovišť triak v podobným krámu - a další tisíce bastlířů, kterým se to stalo taky...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
555

#4 Příspěvek od 555 »

děkuji oběma za odpověd :-) takže myslíte pane ekkar,že bych tu cívku tam přece jen měl vřadit? jako ona je namotaná na stejném jádru (myslím velikost celkové cívky) jak bývá třeba u CRT TV v obvodu řádku,ale jestli je teda jakoby jedno kolik si závitů se namotá (že nezáleží na přesnosti indukčnosti atd..tak bych klidně mohl ji tam vřadit.
V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

V dnešní době citlivých "vysokoproudových" triaků bych se na nějakou indukčnost raz, dva , tři ...
lopez

#6 Příspěvek od lopez »

U2008B ?
Venda

#7 Příspěvek od Venda »

Proč v tom linku na pablox.net doporučujou poťák s kovovou hřídelí? (červený text) Kdyby to byla kovová ukostřená krabička tak to chápu, ale takhle bych tam spíš dal s plastovou, díky.[/b]
weed_smoker

#8 Příspěvek od weed_smoker »

Modrý diaky ve skle bejvaly DB3 a DB4,vpodstatě náhrada diaků Tesla KR2xx v plastu,napětí 26-36V.
BTW. Paralelně ke triaku chybí RC článek 220n+220R (C=100...470n,R=100...330R) jako ochrana.
555

#9 Příspěvek od 555 »

děkuji všem :-) a co se týká potenciometru je možné jen lineární 500K se ztrátovým max.výkonem 0,125W??

PS: ten RC článek paralelně ke triaku myslíš k terminálu 1 a 2 (A1-A2) že ? mám to nějak počítat jaké hodnoty zvolit?nebo klidně mohu zvolit ty hodnoty co jsi uvedl před závorkama ?

omlouvám se,za takové hloupé otázky,ale s triakem a diakem se učím poprvé.Zatím jsem neměl tu čest je více poznat .... :roll:

to venda : také si myslím,že je tam chyba.Že autor chtěl napsat s plastovou hřídělí :roll:
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Já bych odhadl , že by ti tam 100k samostatně mohlo stačit .
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Ty mnou uváděný hodnoty 220n+220R jsem viděl u triaků BTB 06 (6A/700V) a zrovna tahle RC kombinace se dá koupit i "hotová" s napětím do 400 nebo 630V.Je to tam jen na ochranu proti "jehlám" při indukční zátěži nebo počátečnímu rázu při studenym vláknu.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“