Oddělovací transformátor ZSE - zapojení
Moderátor: Moderátoři
Oddělovací transformátor ZSE - zapojení
mám oddělovací tráfko (viz foto), kde na každé kostřičce jsou dvě stejná vinutí. Původně byla propojena do série vždy jedno a jedno vinutí na každé kostřičce, nyní jsem je rozpojil k měření (viz foto).
Dotazy zní:
Je možno trafo využít i pro převod 220 > 110V evt. obráceně (tj. jako sekundár použít jen jedno vinutí, případně je spojit paralelně pro max. využití výst. proudu)?
Ptám se proto, jestli u tohoto trafa je nutné, aby proud procházel oběma cívkami (tj. indukoval do obou sloupků železa) - nejsou-li všechny cívky na jednom sloupku?
- Přílohy
-
Trafo03.jpg- (124.92 KiB) Staženo 63 x
-
Trafo02.jpg- A+B - rozpojené cívky - původně v sérii
- (103.66 KiB) Staženo 71 x
-
Trafo01.jpg- (169.56 KiB) Staženo 104 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Takže si ho považuj a používej ho jako oddělovací trafo - na to bylo navržené. Pochybuji, že z něj dostaneš rozptylové.
Kdybys k němu sehnal ještě regulační autotrafo, budeš mít daleko větší možnosti. Teď se na Aukru neprodalo 10A autotrafo z NDR.
A kdybys byl trochu výzkumník, můžeš si vyzkoušet , jak se liší zatěžovací chrakteristika s cívkou namotanou přímo na primární cívce a nebo na vedlejším sloupku. Akorát nevím, jak bys to měl udělat, když nemáš k dispozici 115V.
Jelikož mám doma trafo podobného kalibru, ale bez sekundáru, navinul jsem do zkratu 11 závitů a měřil zkratové napětí na půlprimáru pro primární proud 3 A. V případě půlprimáru na stejném sloupku bylo Uz=17 V, v případě různých sloupků to bylo Uz=26 V. Vztáhnuto ke 115 V to dělá 14,8%, resp. 22,6%. Kdyby se měřilo s celým primárem a sekundárem jen na jednom sloupku, výsledek by ležel někde mezi, okolo 18,7%.
- Přílohy
-
Trafko.jpg- (67 KiB) Staženo 66 x
Měl jsem chuť to vyzkoušet ale nemám vhodné trafo.
Napětí nakrátko kolem 20% => Zkratový proud je 5x vyšší než jmenovitý. Co to vlastně znamená? Je to rozptylové trafo nebo není? BOBOBO má sice na 100% jasno, ale ...
A může mít svařovací trafo napětí nakrátko "jen" 20%? Když je to spíš proudový zdroj a zkratový proud je podle všech obrázků na netu velmi podobný jmenovitému?
Podle obrázku trafosvářečky JS 90-2 http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.php?image=./uploads/2055_js90-2.jpg je to opravdu tak, že stačí jen navinout primár a sekundár na opačný sloupek. Ale připadá mi, že magnetický obvod svářečky má trochu jiný tvar magnetického obvodu. Poměr délka /průřez je o něco větší než je u oddělovacího trafa v tomto vlákně nebo experimentálního trafa bez sekundárů.
Mám zásadní dotaz ke tvaru V-A charakteristiky svařovacího trafa.
Proč je charakteristika vždy kreslena jako čára ohnutá dolů? Proč to není přímka? Třeba tady (obr. 1.60) : http://my.safaribooksonline.com/book/electrical-engineering/9788131760901/1-transformers/navpoint-85