Potřeboval bych poradit s identifikací závady MP3 přehrávače Apacer AU232S 4GB. Schéma nemám a je již zřejmě nedostupné (je to model z r. 2008), už není ani podpora na webu výrobce. Závada zřejmě souvisí s napájením, jelikož přehrávač byl dlouhodobě upraven pro provoz ze sítě (prostřednictvím stabilizovaného 1,5V síťového adaptéru) a pak to "najednou" nešlo. Deska na odkaze
http://postimg.org/image/9g25ysedf/ Závada spočívá v tom, že přehrávač nelze zapnout, respektive, pokud se to podaří, vzápětí se vypne. Jeden z cca. 10 pokusů o zapnutí dokonce přehraje první tóny skladby a pak se vypne. Stejně se závada projevuje při pokusu o přístup do paměti přes USB-zde ale je možné cca. 10 vteřin kopírovat sem-tam data. Pokud se snažím o přístup na SD kartu, tak se to vypne mnohem dříve a přenos je nemožný(v PC se inicializuje a pak hned vypadne). Displej normálně funguje, takže ukazuje příslušné stavy (při přehrávání název skladby, při přenosu dat "data transferring",...). Při pohledu z obou stran desky není nikde zjevně nic spálené (třeba ohořelý odpor atd.). Mám k dispozici běžný multimetr, takže jsem se pokoušel otestovat "studené spoje" a proměřil jsem hodnoty známých součástek - tedy odporů. Žádný problém jsem nenalezl. Bohužel hodnoty kondenzátorů nejsem schopen změřit a jelikož si myslím, že problém je právě zde, nevím, co s tím dál. Bohužel na nich nejsou žádné hodnoty(SMD), abych si je přečetl a případně všechny vyměnil (haléřové položky). Jinak i při vypnutém stavu je tam malý odběr proudu cca. 1,5mA a celkový odpor vypnutého zařízení je 3840 Ohm, takže nějaký vyloženě zkrat tam asi nebude. Jinak jsem samozřejmě zkoušel různé druhy AAA (včetně nových), protože, dokud to fungovalo, znamenalo toto automatické vypnutí slabou baterii (když to nebylo na síťovém adaptéru). Z toho vyvozuji problém v napájecí části.