Čím malujete DPS
Moderátor: Moderátoři
Čím malujete DPS
- Artaban001
taktéž jsem zkoušel ty různý "centrofixy" a lihový popisovače a podleptávání bylo minimální. chtělo to jen hlídat čas. Později jsem přešel na metodu dělících čar a "šroubovák", protože na ty mý poslední bastle by byla škoda chloridu a škoda ty mědi, o kterou mohou být cestičky širší.. A vydrápání plošného spoje bylo rychlejší..
Dobrý zkušenosti mám s obyčejnou zelenou lihovkou, červená je k ničemu. Kreslící inkoust se, věřím, dá ještě sehnat, otázkou ale je, jestli bude mít tak dobrou kvalitu, jako měl kdysi. A taky nemusí bejt zrovna za hubičku.
Ještě k tomu škrábání- slyšel jsem, že stačí, když se DPS povoskuje a jen se škrábe do vosku, pak se to leptá. Nevím, jak moc je to spolehlivý, ale jistý je, že spotřeba leptadla je potom minimální.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Leptám v lehce zahřátém chloridu cca 20 minut, ke konci pečlivě kontroluji průběh. Leptám v průsvitné plastové misce položené na skle a zespodu si svítím, abych měl představu co se v chloridu děje. Nikdy se mi nestalo, že bych měl něco podleptané.
- Artaban001
- monterjirka
cputakt píše:Asi naběhnu do papírnictví a nakoupím nějaké vzorky a budu testovat.
EDDING 140 nebo 400 vedou v papírnictví?
Hodně záleží na čistotě desky, aby barvivo fixu dobře drželo.
A je dobré mít koncentrovaný chlorid, a ještě mírně ohřát, čím déle to trvá, tím víc se to podleptává (u nažehleného toneru se to při delší době leptání i "proleptá póry toneru".