spínač umělého osvětlení - prodlužovač dne

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mwf

spínač umělého osvětlení - prodlužovač dne

#1 Příspěvek od mwf »

Zdravím,
po 20 leté přestávce jsem se pustil do domácího bastlení. Protože jsem na netu nenašel vhodné zapojení, pustil jsem se do vymýšlení vlastního zapojení co nejjednoduššího obvodu na zpožděné spínání osvětlení.

sestavil jsem si jednoduchý obvod který při poklesu denního světla sepne umělé osvětlení a podrží jej sepnuté jen po určitou dobu. Obvod který jsem si sestavil v podstatě funguje jak jsem očekával, až na jednu nejasnost které nemohu přijít na kloub.

Moje představa jak bude obvod fungovat byla tato:
Když na fotodiodu dopadá světlo, T1 je zavřený a kondenzátor se nabíjí přes odpor 5,6k až poblíž napájecího napětí. Přes odpor 1M je zároveň zajištěno otevření tranzistoru T2 a zhasnuté osvětlení. Jakmile na fotodiodu přestane dopadat světlo, otevře se tranzistor T1 a začne vybíjení kondenzátoru přes odpor 1M. Zároveň dojde k uzavření tranzistoru T2 a otevření tranzistoru T3. Světlo se rozsvítí. Jakmile se vybije kondenzátor, tranzistor T2 se otevře a uzemní bázi T3 čímž zhasne osvětlení. 

Zapojení skutečně tak nějak funguje. Jenom s tím, že na počátku vybíjecího cyklu kondenzátoru dochází ke skokovému poklesu napětí na kondenzátoru z 11,5V na 8,3V a teprve pak začne pomalé vybíjení. Nemohu jaksi odhalit příčinu, proč se kondenzátor začne vybíjet velmi rychle a teprve po dosažení 8,3V započně pomalé vybíjení.

Prosím poraďte, kde jsem udělal chybu.

Předem díky za jakoukoli reakci.
Přílohy
Plocha 2_048.png
(7.73 KiB) Staženo 102 x
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Problém způsobuje "přirozená" vlastnost T2. Po poklesu osvětlení se otevřením T1 nabitý kondenzátor připojí k přechodu báze-emitor tranzistoru T2 a to tak, že napětí kondenzátoru působí v závěrném směru přechodu.
Vzhledem k tomu, že přechod báze-emitor bipolárního tranzistoru má průrazné napětí v závěrném směru kolem 7-12V (podle typu tranzistoru), dochází v tomto stavu k lavinovému (nedestruktivnímu) průrazu. T znamená, že kondenzátor se zpočátku vybíjí nejen přes R3, ale zejména přes závěrně pólovaný a lavinově proražený PN přechod B-E T2, proto ten rychlý pokles napětí. Při poklesu napětí na 8,3V průraz ustane a kondenzátor se vybíjí už pouze přes R3 (a následně přebíjí na opačnou polaritu, až do otevření T2 a zahasnutí LED).
Snad to bylo srozumitelný.

Pokud to chceš řešit, pomohla by dioda vřazená do obvodu báze T2. Anoda na uzel kondenzátoru a R3 a katoda na bázi T2.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
mwf

#3 Příspěvek od mwf »

Eleman píše: ....
Pokud to chceš řešit, pomohla by dioda vřazená do obvodu báze T2. Anoda na uzel kondenzátoru a R3 a katoda na bázi T2.

Děkuji za reakci.
Zkusil jsem zapojit diodu a nic se nezměnilo. Chová se to stále stejně. To vybíjení musí procházet ještě jinudy nebo jinak :(
breta1

#4 Příspěvek od breta1 »

1. to světlo je "skokové" (přes nějakou clonku) a ne plynule stmívání?
2. máš změřeno, že když světlo dopadá, je T1 dokonale zavřený?
3. pokud je to tak, není možné, aby se to s tou diodou chovalo tak, jak píšeš. Kde máš připojený voltmetr při měření vybíjení toho elytu?
4. k čemu to má konkrétně sloužit?
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

mwf píše:Zkusil jsem zapojit diodu a nic se nezměnilo. Chová se to stále stejně. To vybíjení musí procházet ještě jinudy nebo jinak :(

Abychom si rozuměli, než tam dáš tu diodu, musíš samozřejmě odpojit bázi T2 od uzlu R3 - kondenzátor.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
mwf

#6 Příspěvek od mwf »

Omlouvám se za mystifikaci.

Zapojení diody, jak psal Eleman pomohlo. Chybu jsem měl já v nepájivém kontaktním poli. Schovával se tam jeden drátek :(

Ještě jednou díky Elemanovi za podrobné vysvětlení děje a poučení.

Díky moc !
Eleman

#7 Příspěvek od Eleman »

Rádo se stalo. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“