Výměna 'zdroje' napájení 600W úhlové brusky

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
HafisCZ

Výměna 'zdroje' napájení 600W úhlové brusky

#1 Příspěvek od HafisCZ »

Ahoj, před několika dny se mi do ruky dostala neznámá úhlová bruska, která vyhazuje pojistky (zkratuje). Chtěl jsem si teda postavit náhradní zdroj, ale nikde jsem na internetu tuhle brusku nenašel - je to trochu starší model.

Zde je označení brusky:

Kód: Vybrat vše

OK Hand-Winkelschleifer S1M-KE-115C
230V~50Hz 600W M14 11000min-1 Ø115mm

Bohužel jsem našel jen zapojení regulátoru otáček a to jako mezidíl na vidlici do sítě (před vlastní konektor napájení).
Zdrojem myslím samozřejmě mezistupeň mezi vypínačem na brusce a vlastním motorem - tzn. není to zdroj v pravém slova smyslu.

Děkuji
Peterseal

#2 Příspěvek od Peterseal »

Predpokladam ze to co Ty povazujes za zdroj je regulator otacok alebo odrusovaci clen.
Ak to vyhadzuje poistky, tak v prvom rade premeraj suciastky v tom regulatore ci nie su prerazene. Bude tam triak+par suciastok. Potom premeraj jednotlive vinutia motora, ci nemaju skrat na kostru.
HafisCZ

#3 Příspěvek od HafisCZ »

Právě, že já nehledám žádný regulátor - ale máš pravdu, ten odrušovací člen - to bude nejspíše ono.
Peterseal

#4 Příspěvek od Peterseal »

Premeraj co som Ti napisal a uvidime
HafisCZ

#5 Příspěvek od HafisCZ »

Takže jsem to přeměřil a mezi vinutími a kostrou žádný zkrat není.
Nicméně je tam jeden kond, paralelně na napájecích svorkách .22uF/250V a 2 cívky - na každé svorce jedna vedoucí k motoru.
Ale něco se mi nezdá ... Na vypínači jsem naměřil odpor mezi svorkami - a je dokonce i při vypnutém stavu - nemělo by to mít žádný kontakt, nebo ano ?

//EDIT
Tak jsem ten vypínač rozebral - a světe div se, že vůbec zapínal - je ve vnitř úplně rozdrcený - takže příčina zkratu je asi jasná.
Peterseal

#6 Příspěvek od Peterseal »

Tak skusit opravit, ale radsej ak sa da tak vymenit.
HafisCZ

#7 Příspěvek od HafisCZ »

No, co nejdřív seženu nový a doufám, že to je a bude jediný defekt, který na té brusce našel. Každopádně díky za tu radu s přeměřením - vůbec měto nenapadlo.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“