Ovládací panel "GALANZ" z mikrovlnky

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Ovládací panel "GALANZ" z mikrovlnky

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Zdravím přítomné..
U kontejneru jsem viděl povalovat se tento panel. Tak jsem ho vzal domů a tak jsem si řekl, že zkusím, jestli funguje. Zjistil jsem, že na ten konektor pasuje kabel z kazeťáku, tak jsem jej tam zastrčil a šup s tím do zásuvky.. Panel se rozsvítil a já zjistil, že je potřeba propojit ty dva dráty - zavření dvířek.. No fajn.. Na displeji svítily hodiny, daly se nastavit a dokonce fungoval gril i mikrovlny - samozřejmě jen spínání příslušných relátek..
No a pak jsem se dal na průzkum: Zjistil jsem, že procesor je napájen spínaným zdrojem (který je teda slyšet). No ale co mě zajímá, je to, zda ten panel potřebuje 50Hz z vedení, nebo si vystačí s krystalem u procesoru. Kromě optronu, co převádí napětí výstupu na primár, jako u každýho pulsního zdroje je navíc optron, který převádí síťové napětí na procesor. Je na vstupu napájen přes odpor a diodu přímo z toho konektoru.. chci to napájet z 12V zdroje..
Přílohy
1-DSC_0065.jpg
(27.23 KiB) Staženo 117 x
1-DSC_0063.jpg
(50.01 KiB) Staženo 134 x
1-DSC_0065-001.jpg
(161.77 KiB) Staženo 127 x
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Musíš to zkusit - ten optron, co přivádí nějak upravených 50Hz na procesor tam může být z několika důvodů - třeba kvůli identifikaci 50/60Hz (důležité, když se řídí triaky - vybírá se nějaká konstanta z paměti) nebo kvůli zasynchronizování hodin nebo triaků (při jejich řízení se procesor často počítá čas podle tohoto signálu), popřípadě kvůli resetu (v případě, že chybí střídavina, tak se procesor vyresetuje - bez ohledu na nabité napájecí kondenzátory), takže ve výsledku to buď nemusí vůbec vadit a nebo se deska vůbec nerozjede - jak jsem psal - musíš to zkusit.

Mimochodem - často je potřeba u těchto panelů před spuštěním mikrovln přivést nějaký signál o zavření dveří (bývá tam mikrospínač) - bez toho se nemusí vůbec rozjet - to ale vlastně víš...
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Žlutý a černý drát jsou spojeny a strčeny do díry po nějakým šroubu. Ty jsou od toho koncáku.. No zdá se mi divný chtít externí 50Hz, když je procesor řízenej krystalem. Původně jsem si třeba myslel, že ten optron jen přenáší přítomnost síťováho napětí, aby při krátkodobým výpadku napájení došlo k vypnutí programu.. No ale někdy zkusím ten optron ( Ten horní) zkratovat a pak uvidím.. Vyhodit to můžu později :-)
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“