Celerone, mám tvé příspěvky rád, ale tentokrát se musím Zakyho zastat.
Celeron píše:Píšeš bohužel nesmysly. Za oddělovacím trafem žádný L ani N není. Dvoucívkový trafo má proti jednocívce kapacitu o několik řádů nižší a pokud je konstrukčně každá cívka na jiným sloupku jádra tak téměř zanedbatelnou. A zatím mě tu nikdo nevysvětlil, co mě teda praští, když mezi PE a sekundárníma vývodama trafa je nekonečnej odpor, tedy žádnej potenciál.
Asi to nemá smysl dál řešit, každej mluvíme o něčem jiným. Hlavně že to vyhovuje mě jako napájecí přípravek při opravě pulzáků.Jirka
Zaky má pravdu ve všem až na to L a N. A to bylo jen nešikovné vyjádření či označení svorek zásuvky. Ale je vidět, že věci rozumí.
Taky patřím mezi zastánce nepřipojování ochranného kolíku na oddělené straně. Například mi není jasné, jak bys potom chtěl(uzemněným) osciloskopem změřit na zdroji MeanWell například úbytek napětí(potažmo proud) na nějakém budicím odporu do báze tranzistoru nebo napětí na "horním" tranzistoru.. To je jen příklad - prostě něco plovoucího uprostřed zdroje.
Pokud ti připojení kolíku vyhovuje kvůli rušení apod, tak ho používej. Jen při tom musíš myslet na to, co zrovna děláš. Mimochodem léta jsem používal osciloskop z CCCP a ten byl "plovoucí" či oddělený jaksi z výroby. Tak jsem to dlouho nemusel řešit. Dneska na to mám oddělovák taky. A ty "oddělovací" kapacity opravdu někdy zlobí.
Dál mám pár drobných připomínek, co mě tak trklo, když ses pustil do Zakyho:
Celeron píše: ... když mezi PE a sekundárníma vývodama trafa je nekonečnej odpor, tedy žádnej potenciál....
Mezi dvěma objekty může být potenciál, i když je mezi nimi nekonečný odpor. Si myslím já.
Celeron píše:...Dvoucívkový trafo má proti jednocívce kapacitu o několik řádů nižší a pokud je konstrukčně každá cívka na jiným sloupku jádra tak téměř zanedbatelnou....
Existují i oddělováky s jedním navinutým sloupkem a vinutím na sobě. Ty mají kapacity řádově stovky pF, až tisíce, podle velikosti. To co máš ty, BOBOBO nazývá rozptylovým trafem. Ale oddělovací je kromě toho taky.
Celeron píše:... A zatím mě tu nikdo nevysvětlil, co mě teda praští, když mezi PE a sekundárníma vývodama trafa je nekonečnej odpor..
. Taky si myslím, že tě nic nepraští...alespoň do doby než se oddělené zařízení neprosekne. Ale jistý si nejsem, aby to někdo nebral jako navádění k sebepoškozování.