Rozběh 3f motoru 7,5kW pomocí tyristorové regulace
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Rozběh 3f motoru 7,5kW pomocí tyristorové regulace
Jelikož už uzrála doba na zprovoznění soustruhu, tak řeším nějakým jednodušším způsobem rozběh jeho motoru. Je to 3f motor Y380, D220, 7,5kW, 980 ot/min, 120 kg. Nepotřebuji regulaci otáček jako takovou, tzn. po rozběhu motor pojede jen na 50Hz, od změny otáček má soustruh převodovku. Potřebuju ho jen nějak rozběhnout a pak ho přepnu natvrdo do Y na 400V.
Řešení pomocí softstartéru (SS) jsem zatím odložil pro jeho finanční nákladnost, na Aukru jsou teď SS okolo 8.000 Kč, a to je dost.
Řešení pomocí frekvenčního měniče (FM) zatím odkládám, FM mám dva, 7,5kW a 15kW, ale jsou to hrozné bedny a do soutruhu se mi nevejdou a já bych ho rád ovládal pomocí originálních tlačítek 0/1 na posuvu.
Tak mě napadlo udělat 3f regulaci se spínáním v nule. Tyristorové bloky doma mám (MT431-50-16 LHO i MTT 442-125-12 LHO - snad by šly použít, možná bych mohl použít i klasické samostatné tyristory KT708 apod.) a kdybych 1f regulaci naklonoval 3x a řídil ji z jednoho místa, tzn. všechny 3 regulace by tu svoji fázi vypínaly +- ve stejný okamžik, tak by to třeba šlo. Každý regulátor by tu svoji fázi automaticky zapnul v nule, o to bych se nemusel starat, šlo by třeba jen o to spojit 3 potenciometry na 1 hřídelku.
Co myslíte, je to reálné? Při zapnutí bude motor zatížen "jen" 4 řemeny a jednou hřídelí s vypnutou obousměrnou spojkou.
Díky za Vaše názory.
Petr Filipi
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
-
petrfilipi
No možná by bylo možné synchronizovat PICa na půlvlnu tak, že když přijde nula a 5ms po ní je na vstupu log1 (přes diodu), tak je to kladná půlvlna a pak jen počítat a dělit dvema. Ale nesmělo by se to dělení posunout, to by se asi motoru a ani tyristorům nelíbilo.
Petr Filipi
Pokud to opravdu hodláš stavět, přečti si knihu "František Vondrášek: Výkonová elektronika. Sv. 2, Měniče s vnější komunikací", případně i další sešity (svazky).
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
BOBOBO píše:Bohužel , Břéťo , právěže musí uvést do pohybové energie hmotnost rotoru i se spojkou . Řešilo se to jak zde , tak na svarforu . Aby se ten motor trochu snažil , je třeba alespoň využít plnou hodnotu jističe . No jako rozumné se mi jevilo spřáhnout tento velký motor s nějakým 1,5-2,2kW a tím roztočit a přepnout . Jedno řešení spočívalo i ve výměně celého motoru za výše zmíněný výkon . Ono totiž 7,5kW dovede řezat šponu , kterou se kolikrát ani nedovolíš zadat .
Je jasné, že moment setrvačnosti rotoru a spojky je u 7,5 kW motoru dost velký, ale stejně by mě zajímalo, za jakou dobu se to přes odpory třeba 3x100W roztočí např. na cca 80-90% otáček. To by mohl tazatel vyzkoušet.