Voltampérmeter s 7106
Moderátor: Moderátoři
Voltampérmeter s 7106
- Přílohy
-
Schránka01.jpg- (88.33 KiB) Staženo 295 x
- Přílohy
-
Schránka01.jpg- (77.9 KiB) Staženo 148 x
A kutilmile - nelituju tě
Je to vůbec trochu podezřelý zdroj a návod. Buď to má autor zapojené jinak, nebo mu to nechodí podle popisu. Kolik činí ta chyba "nevynulování" ? Je to hodně nebo jen pár digitů?
Nad zdrojem jsem kdysi trochu uvažoval, ale zavrhnul jsem ho pro cenu spínaného IO, přičemž může kdykoli odejít a oprava spočívá zas jen ve výměně drahého IO.
Ale hlavně mi nesedí ten T5 jako omezovač proudu. Kdyby to byl jen omezovač proudu (a ne pojistka, která při dosažení limitu vypne zdroj), tak na něm může být teoreticky dost ukrutný výkon(350W) a tranzistor musí odejít na překročení SOA nebo aspoň na přehřátí vlivem malého chladiče.
Tak som pokročil. Našiel som zaujímavý článok, kde pán popisuje úpravu merača oddelením IN-LO vývod30 a COM, ako píše Pavel.
http://web.quick.cz/reci/Elektronika/ICL/icl.html
Na vstupoch sú symetrické odporové deliče. Nie som si istý, ale po tejto úprava by to mohlo fungovať aj so spoločným napájaním?
Trochu som nepochopil ten obrázok s meraním U. IN- sa má spojiť s GND a merané U priviesť na R4 IN+?
Keďže som si nebol popisovanou úpravou istý a dosku som mal osadenú, tak mi prišlo najrozumnejšie oddeliť napájania./istota/ Oddelil som zapojil. displeje sa vynulovali, ale po spojení K1 s R 12 sa displeje rozblikali ako na výhernom automate
V schéme to nieje vidieť, ale treba na doske prerušiť prepoj do R24 a pripojiť ho z napájania + ale IO2. Takto bol + napájaní prepojený 1M odporom a to spôsobovalo problém.
Po tejto úprave a pripojení napájania sa displeje krásne vynulujú a spojenie K1 a R12 už nemá žiadny vplyv.
- Přílohy
-
P5280035.JPG- (205.65 KiB) Staženo 128 x
-
7106.gif- (3.99 KiB) Staženo 107 x