Napájení LED z Pb aku

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
1N4148

Napájení LED z Pb aku

#1 Příspěvek od 1N4148 »

Potřeboval bych vyřešit napájení pole cca 100 LED z olověného akumulátoru. Problémem je měnící se napětí v průběhu vybíjení, jinými slovy, chce to stabilizaci napětí/proudu. Diody budou svítit stálým jasem. Napadlo mě řešení s LM317 jako proudovým regulátorem. Uspořádal bych diody sérioparalelně tak, aby úbytek napětí v každé větvi byl přibližně 9V, k tomu úbytek na regulátoru 2V by dalo dohromady 11V, což přibližně odpovídá napětí vybitého akumulátoru. Moc se mi ale nepozdává výkonová ztráta při plně nabitém akumulátoru, při proudu 0,8A zhruba 3W. Nenapadá někoho lepší řešení?
Když to fungovalo loni, musí to fungovat letos taky.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Jakejkoliv spínanej stabilizátor zapojenej jako zdroj proudu. Já jsem na podobnou věc použil toto.
1N4148

#3 Příspěvek od 1N4148 »

Myslíte, že bude ten regulátor schopný pracovat s rozdílem Uin - Uout pouze 2V? Četl jsem, že některé regulátory s tím mají celkem potíž, většina snímá proud jako úbytek napětí na rezistoru v sérii se zátěží, což ještě zvyšuje potřebný rozdíl napětí. (Stejně to samozřejmě dělá i LM317, do výpočtu v úvodním příspěvku jsem zapomněl zahrnout úbytek na rezistoru 1,25V)
Když to fungovalo loni, musí to fungovat letos taky.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Pro spínanej snižující ty dva volty v pohodě stačí. Na sériovým odporu se sice snímá úbytek, ale záleží na typu stabilizátoru, jakou má vnitřní referenci. Čím menší, tím samozřejmě lepší.
Koukni se k Linearu, určitě něco vybereš.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“