motorek 12V s převodovkou a spojkou

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
scorpions-cz

motorek 12V s převodovkou a spojkou

#1 Příspěvek od scorpions-cz »

Zdravím,(nevím jestli to přide sem,pokud né prosím o přesunutí)
Chtěl bych se zeptat,zda někdo nevíte o něčem takovém.
-moterek s převodovkou(něco jako moterek ke stěračům)s nějakou zabudovanou spojkou. Potřebuji to takto,když bude motorek pod napětím,normálně se bude točit výstupní hřídelka.Pokud napětí odpojím ,musí jít s výstupní hřídelkou úplně volně otáčet.
Nikde jsem nic nenašel,ale třeba se sím někdo setkal. Díky za každé info.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Co modelářská odstředivá spojka, nepomohla by?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
scorpions-cz

#3 Příspěvek od scorpions-cz »

Díky musím kouknout.Nikdy jsem s tím nedělal. Musí to mít trošku slušnou sílu,bude to do vrhačky asfalťáků.
Jěště abych to upřesnil,bez napětí se musí volně točit výstupní hřídel z převodovky,ne z motoru.
Naposledy upravil(a) scorpions-cz dne 15 čer 2014, 15:09, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

V rotačních telefonních číselnicích byla odstředivá brzda... jaký to má přenášet moment, že by se dala použít jako odstředivá spojka?
scorpions-cz

#5 Příspěvek od scorpions-cz »

Nedokážu moment přesně odhadnout,ale při ručním napínání to vyžaduje celkem sílu. Mám za to ,že z toho telefonu by to asi nevydrželo.
kevin_mitnick

#6 Příspěvek od kevin_mitnick »

Zkusil bych krokovy motor s vhodnym rizenim.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

A co použít jako "mezixicht" osičku ze zadního kola běžnýho bicyklu? Ta má volnoběžku se západkou = "cvrčka", bohužel nemá volný oba směry otáčení... To by mohlo v určitý aplikaci vadit. Ale to snad ví tazatel, jestli ten volnej pohyb potřebuje mít ve stejným směru jako od pohonu, nebo v opačným...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Takovou spojku jsem viděl v laserovkách, jen byla jednosměrná. Byla v tom myslím pružinka, když se jeden konec točil rychleji, jak druhej, pružinka se utáhla kolem osky a převzala kroutící moment. Když to bylo obráceně, pružinka se stále jakoby roztahovala a prokluzovala.
scorpions-cz

#9 Příspěvek od scorpions-cz »

Z toho kola by to asi šlo, zpětný otáčení potřeba nebude.
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Vrhačku si lovci u nás dělali a nebyla to tak sranda. Montoval jsem k tomu elektro. Péro musí být sakra silné. Natahovali to ručně a odjišťovali jsme to elmagnetem ze starteru. Po uvolnění by ti to přerazilo ruku. Později koupili profi..
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

TAKJAN píše:Vrhačku si lovci u nás dělali a nebyla to tak sranda. Montoval jsem k tomu elektro. Péro musí být sakra silné. Natahovali to ručně a odjišťovali jsme to elmagnetem ze starteru. Po uvolnění by ti to přerazilo ruku. Později koupili profi..

S tím možným úrazem je to pravda, odpal je rychlý. Když to má asfaltový terč vrhnout kolem 70 metrů, je třeba slušná síla. Tak by asi byl problém s nějakou spojkou.
Jeden systém je, že to "výstředník" natáhne, ale péro zůstane blokováno a odblokuje je elektromagnet. To je "profi" řešení.
Pak existují levnější řešení, kde se motor zastaví těsně před "přehoupnutím výstředníku a při povelu se opět rozběhne.
Je to náročnější na seřízení, aby tam nevzniklo příliš velké zpoždění, než to po povelu motor "přehoupne"...
vlaadkoo

#12 Příspěvek od vlaadkoo »

A co dva elektromagnety se zubama ? Jakože kdyby se přivedlo napětí,tak se přitáhnou a zuby se spojí. A odpojovalo by se to bud gravitací nebo pružinou.
Na netu jsem viděl elektromagnet z MOTu a udrželo to cca 50kg .
No a jelikož by se elektromagnety točily ,tak by si napájení musel řešit něco na způsobu uhlíků v elektromotoru.
A dobu odpojení ,spojení by si mohl řešit například mikroprocesorem a nastavil by sis parametry jaké ti vyhovují .
scorpions-cz

#13 Příspěvek od scorpions-cz »

Něco podobnýho mě taky napadlo. Potom mě mapadlo to udělat tak,že by při napínání pružiny motorek byl přitlačen elektromagnetem ke kolu,kleré by bylo spojeno s vrhací lištou. Po napnutí pružiny by motorek odskočil a k uvolnění pružiny by byl druhej elektromagnet.
Ideálnější by byl ten cvrček z toho kola,jen nevím jestli by ty rázy ustál.
vlaadkoo

#14 Příspěvek od vlaadkoo »

No a co takhle crvček z goly ? To by mělo vydržet hodně a ještě si můžeš nastavit směr otáčení.
scorpions-cz

#15 Příspěvek od scorpions-cz »

Tak jsem dneska vyoperoval cvrčka z kola a myslím,že by to mohlo jít použít.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“