Samsung T220, po několika sekundách ztmavne *vyřešeno*

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hafca

Samsung T220, po několika sekundách ztmavne *vyřešeno*

#1 Příspěvek od hafca »

Monitor po zapnutí po několika sekundách ztmavne a vypadá, jako když nejde podsvícení. Při opakovaném zapínání je to stejné. Než ztmavne obraz je tmavší než normálně. Prvopočátek byl, že se mi zdálo, jako když jde podsvícení do růžova. A za několik minut už nešel. Zkoušel jsem měřit napětí ve zdrojové části, má tam být 3.3V, 5V a 12V a to odpovídá. Elyty jsou také OK.
Nemá někdo tip, co ještě zkusit než ho vyhodím?
Naposledy upravil(a) hafca dne 02 črc 2014, 10:24, celkem upraveno 1 x.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Nejake velke zkusenosti s opravami tohohle nemam, ale tipoval bych to na prorazene mosfety nebo jiny problem v invertoru.
Nedavno jsem opravoval monitor s podobnou zavadou, zdroj sel pres mosfet invertoru do zkratu a proto po chvili zapnuti nejspis zabrala nejaka nadproudova ochrana a monitor se vypnul.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Nikoli invertor, ale trubice jsou v háji, růžový obraz je toho dostatečným důkazem. Trubice se dají koupit za rozumný peníz na Tmartu, výměna ale není žádná legrace, musí se rozebrat panel, nenasypat mezi jednotlivé fólie smetí, neutrhnout flex přívody, nezlomit nové trubice při montáži atd.. Zvládnout se to ale dá, nic jiného tomu nejspíš nebude, kontrola ESR elytů i tak neškodí.
hafca

#4 Příspěvek od hafca »

Elyty jsem měřil "Zajícometrem" a pár vypájených ještě pro jistotu i http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=577958#577958 a v nich chyba není.
To, že se takhle vypne by mohlo být nějakým přetížením při vadných trubicích? Nerad bych investoval do trubic abych nakonec zjistil, že je to ještě něco jiného. Nemluvě o tom rozebírání. Zkoušel jsem se na ně dostat, ale to dost horor.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Zaky má pravdu, růžový nádech je vada trubic.
..to bude jen ňákej odpůrek
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Jsou to ty trubice, pokud nemáš jiné, kup je na Tmartu, pak je připoj na zkoušku mimo panel a pokud vše pojede, teprve přistup k rozborce. Problém je zjistit, jaké trubice tam jsou, kvůli tomu budeš asi muset aspoň jednu vytáhnout už před objednáním. Dělal jsem to zrovna minulý týden, 2 trubice stály včetně pošty 60,-Kč, nejhorší je ta práce s tím. Doba dodání byla cca 4 týdny.
hafca

#7 Příspěvek od hafca »

Zásadní problém je, že neumím a vlastně ani nemám čím nakupovat mimo ČR. Nedá se to sehnat i u nás?
Peterseal

#8 Příspěvek od Peterseal »

otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

Peterseal píše:Dá, www.ame.cz

Je pravda, tam mají ale né všechny průměry. Já jsem potřeboval Ø 2,4mm ale tam mají pouze Ø 2,6mm a pak Ø 2mm, vzal jsem teda ty s Ø 2,6mm zajedno se mi do žlábku nevměstnily a za druhé podsvícení s něma vypínalo, tak nyní nevím, možná je v tom mém monitoru ještě nějaká chyba ale zase když jsem napojil jiný panel s dobrýma trubicema tak to jelo bez problému.
Philip_Fry

#10 Příspěvek od Philip_Fry »

Tak já jsem třeba s trubicemi z AME v životě problém neměl. Ale to samozřejmě nic neznamená. Jinak je lepší vzít menší průměr trubic (když už tedy není dostupný originál), výměna CCFL u displeje do monitoru je pakárna tak na půlku odpoledne, chce to zpravidla nějaké úpravy mechanického charakteru.
hafca

#11 Příspěvek od hafca »

Mě na tom mate ještě jedna věc. Mám k podsvícení 4 vývody nahoře a 4 dole. Jak jsem mohl jen z nakouknutí vidět, vypadá to jako nějaký hranol. Je možné, že by to bylo po dvou trubicích?
A mám ještě jeden kacířský dotaz. Napadlo mě nahradit trubice páskem LED diod. Nezkoušel to někdo nebo je to opravdu blbej nápad? Ať už kvůli rovnoměrnosti podsvícení nebo kvůli elektrické části.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Kazde dva vyvody su jedna trubica. Desktopove monitory maju bezne aspon 4 trubice (plati pre 17" a vacsie).
hafca

#13 Příspěvek od hafca »

Nakonec jsem to vyřešil uschováním elektroniky, separovaným odpadem a koupí nového monitoru.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“