Výroba zátěžového odporu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nakadah

Výroba zátěžového odporu

#1 Příspěvek od Nakadah »

Mám asi hloupý dotaz. Potřebuji si vyrobit vybíjecí zátěžový odpor (občas i testovací). Použiju na to 50W drátové rezistory v kovovém pouzdru. Je to pro limitní hodnoty 25,2V/7A takže 4x 50W. Ale nejsem si jistý jestli je lepší rezistory řadit do série a nebo paralelně. Diky
buddyns

#2 Příspěvek od buddyns »

Záleží, jaký chceš aby to mělo odpor..
Nakadah

#3 Příspěvek od Nakadah »

Jasný, podle sériového nebo paralelního řazení se dají složit různé celkové odpory. Takže je to jedno jak je řadit?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Já bych je dal radši paralelně, přecejenom mi přijde praktičtější, když se rozdělí proud a ne napětí. Prostě když každým z nich poteče menší proud.
Nakadah

#5 Příspěvek od Nakadah »

Aha, to je rozumné. Díky za radu. Udělám to teda 10R0 4P takže 2,5Ω. Bude to celkem použitelné pro těch max 6S LiFe.

Mám předchozí odpor dělaný z 10R0 7P z keramických rezistoru 20W na drátových vývodkách (pro 5S LiFe). Letováno do výšky 5mm nad cuprexit desku, ale včera sem blbec zapoměl zapnout ofukovací ventilátor a rozpálilo se to tak, že deska trošku "odsmrděla" do uhlíkového nebe. Takže to chci dát do hliníkového obalu pro 230V měniči a chladit ventilátorem uvnitř.
lopez

#6 Příspěvek od lopez »

Na tento účel sa dajú použiť aj Autožiarovky.Výhoda je - že ich netreba chladiť.Ale nevýhoda - nábehový prúd.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

S tím zapomínáním větráku jsem to vyřešil takto. Větrák se napájí přímo z testovanýho zdroje. Ale já to mám na víceméně konstantní napětí.
Nakadah

#8 Příspěvek od Nakadah »

Je to externí vybíjecí odpor k nabíječce a žárovky se nedají použít (jiný odpor studeného vlákna a jiná když se nažhaví). Nabíječka to vyhodnotí jako chybu, dají se použít jenom rezistory.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kaca »

Zdravím!
Přilepím se na tohle vlákno. Na co načínat nové.....
S kolegou v práci si chceme udělat zkoušeč autobaterií. Potřebujeme k tomu ale odpor 0,06 ohmu / 2400W. Lze někde prosím takový někde koupit a nebo bude jednodušší a levnější si ho udělat? Jedná se o baterie o kapacitě až 180VA/12V.
Díky!
serviceman

#10 Příspěvek od serviceman »

Nové vlákno má výhodu v tom, že se nemotají dvě věci dohromady. Takový odpor na 200A si budeš muset udělat a hlavně chladit.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
foxrider

#11 Příspěvek od foxrider »

Kaca: Kdysi v práci jsem si potřeboval vyrobit zátěžový odpor pro kalibrační účely, s ohledem na zatěžovací proud a minimální ohřev (aby nekolísal odpor, muselo to být stabilní a přesný!!) po poradě s parťákem elektrikářů co opravovali elektrozařízení lokomotiv jsem použil fechralový pás ze šuntovacího odporu ze Čmeláka, šířka asi 5 cenťáků, metr toho pásu měl odpor asi 17 miliOhm, nevím už to přesně. Nechal jsem stříbrem naletovat kontaktní šrouby, přeměřil skutečný odpor, pilníkem "doladil" a bylo to... :D

A v předchozí práci jsem používal taky zatěžovací odpor pro kontrolu a ten byl vyrobený z odporu co byl používaný ve svářečkách WLSP315 (takový zvlněný pásek)
Naposledy upravil(a) foxrider dne 25 říj 2014, 07:50, celkem upraveno 1 x.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Kaca »

Díky Vám! Tak asi tedy zvolím samovýrobu. Dobrý nápad je ten pás z lokomotivy. Zkusím se pozeptat. To by ale asi pro tenhle účel bylo moc veliké.
Zdravím!!!
foxrider

#13 Příspěvek od foxrider »

To se dá naohýbat nebo zvlnit, ale opatrně aby neprasknul
nebo taky jsem měl i drátový odpory na porcelánových válcích, různý hodnoty už nevím z čeho byly, ty byly myslím z elektrických mašin.
Jestli máte někoho známého někde u dráhy v depu, ať se vám tam po něčem podívá.
Ten fechral je ale asi nejvhodnější.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Kaca »

Ještě mě napadlo vyvrakovat starý rozběhový regulátor od motoru s kroužkovou kotvou. No, uvidíme :)
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Ten bude mít moc velkej odpor a s používaným moc nenaděláš, spirály jsou křehký a praskaj. Já jsem dělal zatěžovák z konstantanovýho drátu co s ním řezám polyš. Vím, že 1,5m je tmavě červenej při 28V. No a z tohodle údaje, odporu na metr drátu, napětí a proudu se dá spočítat, kolik smotat jednotlivých drátů paralelně a jak dlouhejch aby to ideálně zatěžovalo baterku a nebylo nutný odpor chladit. Dělal jsem takhle Burn Tester na gelovou baterku 24V/28AH.
Jo a bočníky s malým odporem se parádně dělají z EI 40 trafoplechů. Velký zatížení daný velkou plochou, proti čistýmu Fe větší odpor, dobrá stabilita a není problém je sehnat.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Poradna“