náhrada žárovky použité jako sériové zátěže.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

náhrada žárovky použité jako sériové zátěže.

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Mám bednu s odělovacím trafem 230/230V s možností zapojit se sériovou zátěží v podobě žárovky. Všichni asi ví,že je to výborná pomůcka v určitých situacích. Chci postavit nový box se stejným systémem,ta stará bedna je nehezká a velká,ale chci vyřešit nedostatek žárovek na trhu. Nevím jak kdo,ale já používal žárovky 40W,100W a 150W,s tímhle jsem si vystačil. Přemýšlým jak nahradit onu žárovku. Napadlo mne použít tlumivky ze zářivek a výbojek. Takže k dispozici je 36W,58W,125W samozřejmě je přepínat a k nim paralelně malou žárovku pro indikaci,ty snad EU nezakáže. Nejlepší by bylo tlumivku navinout na jenom jádře s odbočkama. Druhá možnost je to řešit elektronicky,ale to mi přijde zbytečně složité vzhledem k tomu,že jde o omezení stříďáku.
Jak to kdo řešíte?
Sériový odpor mi přijde blbý.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Tlumivku ne, má indukční charakter a to pro tento účel není vhodné. Místo klasické žárovky s hruškovou baňkou by se dala použít skladnější lineární žárovka, nebo topné tělísko (s paralelní "žarovičkou") vhodného výkonu. V každém případě je třeba ale vyřešit odvod případného tepla.
V některých případech se dá použít pro snížení ztrátového výkonu na "předřadníku" napájení regulačním trafem (autotrafem).
Já mám na stole instalační dvojkrabici LK se zásuvkou, objímkou E27 a kabelem s vidlicí. Většinou vystačím se žárovkou 60 a 100W.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pajosek2 »

Autotrafo není řešení,protože to reguluje napětí a já potřebuji sériovou zátěž.Tlumivky mne napadly z toho důvodu,že část ztrátového výkonu se vyzáří v podobě rozptylové indukčnosti,s odvodem zbytkového tepla počítám.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Já to řeším stále žárovkama, koupit jdou v pohodě, tak co. Pro průmyslový použití tu budou žárovky dlouho.
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

Však jsem měl na mysli regulační autotrafo se sériovým odporem (žárovkou) - předřadníkem.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Milan_F

#6 Příspěvek od Milan_F »

Proč nahrazovat??? Tady u nás ve velkoobchodě s el.instalačnim materiálem normálně vedou skladem žárovky (E27) všech příkonů, nač si vzpomeneš....
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pajosek2 »

Ano,zatím jsou,ale kvalita je víš,kde no, ale jsou zařízení,které nesnesou tu ranu,když ta žárovka prdne. Tak to řeším dopředu.

Bernard

#8 Příspěvek od Bernard »

Tlumivka omezí výkon na zátěži tím, že část toho výkonu se změní na jalovinu. O výhodu nelineární změny odporu na proudu ale přijdeš, a v tom je přece hlavní půvab té ochranné žárovky.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pajosek2 »

Máš pravdu,zůstanu u žárovky.Budu to řešit až to bude nutné.

BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Jo nově topné zdroje budou dále . Už s tímto a podobným jiným názvoslovím prodávají dřívější žárovku i malé elektry .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“