Pánové odborníci poradte čím to je že mi po cca 20 letech úspěšného provozu měřidlo sice měří ale např. u rozsahu DC napětí už v klidovém stavu /bez napojení na napětí/ ukazuje nějaké hodnoty což je špatně a také se to projevuje tím že když měřím napětí a prohodím + a - tak ukazuje dosti odlišné hodnoty což by také nemělo a to i při plně nabité 9 V block baterie.Rovněž rozsah Ohmů v klidovém stavu neukazuje 0000 ale to by mě až tak nevzrušovalo poněvadž jinak ukazuje hodnoty při měření v normě .Uvnitř jsou sice dva jediné R trimry jeden pro AC druhý pro DC jenže se tím nedá nic zkalibrovat a vliv i když protočím celý rozsah tak se na displeji změní jen minimum.Nedávno jsem prostříkal isostaty WD čkem abych v dobré víře docílil správný chod ale k nápravě to bohužel nevedlo.Je tam použít známý /jeden z prvních IC/ pro multimetry tuším 7107 nebo podobně ,jedná se o přenosné měřidlo s LCD displejem .
Hm smůla má to na chalupě a ted jsem doma,dokonce mám od toho prospektík ale rovněž tam takže snad někdy příště.Hrome opět další důvod udělat si cestu k tobě
No tak jsem se konečně dostal k tomu multimetru /starého dědečka/ z roku asi 1979 koupeného tehdy v záp.německu,jedná se o čínský výrobek /asi/Hung Chang model HC 601 našel jsem k tomu manálek včetně schématu a uvedenými hodnotami pasívních součástek I.O. není značen /tehdy asi s tím dělali drahoty aby zabránili svépomocné výrobě kterou stejně neodvrátili/sám jsem si kdysi vyrovil s IC 7107 stolní multimetr s led displejem tenhle kapesní má LCD a je napájen 9 V blokem.Střídu to měří ok ale u DC neměří ok napětí z baterek ,když prohodím šnůry tak je tam rozdíl na článku AAA 1,5 V asi 0,3 V a ani nevím zda je jedna hodnota z nich odpovídající skutečnosti,nemá čím porovnat.