Převinutí rozbrusky - Pardubice

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EL34

Převinutí rozbrusky - Pardubice

#1 Příspěvek od EL34 »

Zdravím,
Máte někdo nějaký tip na převinutí velké (2kW) flexy:
http://www.nako.cz/3730-blackdecker-kg2 ... rettyPhoto ?

Dostal jsem ji zadarmo i s hromadou kotoučů, bohužel je shořelé statorové vinutí. Vzhledem k prodejní ceně bych do toho vrazil ještě tak 5 stovek. Preferuji někoho z Pardubic, Chrudimi a okolí. Našel jsem něco v Holicích. ale rád to dám někomu, o kom vím, že to umí a na koho jsou dobré reference.
Díky. :D
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Třeba někoho najdeš ale podle mě převinovat za 500 vč. materiálu byť "jen" stator může jen blázen.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Odešlý stator není běžná vada . To by jsi měl zvládnout i sám . Sám jsem si dělal bosche malého . Více práce dá vinutí odstranit bez porušení statorové skládanky a počítání závitů , než natočení a vložení cívky nové . Možná bude stačit zhotovit i jen polovinu vinutí-jednu cívku . Třeba klofne důchodce . no a pokud by právě tyto cívky již motal , tak by věděl průměr cívky a to by již byla opravdu maličkost .
procesor

#4 Příspěvek od procesor »

+ skontrolovať rotor na skrat, by nebolo od veci.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Nechám se to , procesore , na stará kolena od Tebe naučit . :D Opravdová kontrola pro našince jen v mašině téhož typu . I proto se větším servisům lépe pracuje . Je to od začátku loterie .
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Myslím, že vadná bude jen jedna statorová cívka a pokud se motor zapojí jen s jednou, tou dobrou statorovou cívkou a pustí se na malé napětí, jestli se rotor neškube otestovat půjde. Není to samozřejmě kontrola při provozním napětí, takže pokud by průraz nastával až při něm, nic se takto nezjistí, je to ale lepší, než nezkusit nic.
EL34

#7 Příspěvek od EL34 »

Díky všem za rady. Dnes zkusím přijít na to, jak ten stator vydolovat ven. To bych asi zvládl převinout sám. Je špálená pouze jedna cívka. Chci řezat nějaké pískovcové kameny a kupovat novou flexu se mi nechce... :D
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Pripojí sa na menšie napätie prípadne iba tá jedna statorová, rotor je bez uhlíkov. Ak je rotor bez skratu dá sa ním ručne otáčať. Pri skrate sa pretočí tvrdo do jednej polohy.
petrfilipi

#9 Příspěvek od petrfilipi »

Mohu doporučit pana Pilaře v Chrudimi (732 180 614, budova bývalé Elitky za Billou, jezdí se tam právě vjezdem na parkoviště Billy). Ale za 500 to asi nebude.

Petr Filipi
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Ještě zde nepadlo , co stojí nový stator se zárukou . Když ti to někdo přemotá , tak záruku nečekej žádnou . A jinak procesore to jsou zase obecné věci . Napiš ve V , jaké a kam napětí připojit . Jinak je takovýto návod k ničemu .
procesor

#11 Příspěvek od procesor »

Dávam to na autotransformátor (mám iba do 3,5A).
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

V V V
procesor

#13 Příspěvek od procesor »

10...50V (do 60V) na 1/2 statora. A sledovať prúd, aby vinutie statora nehorelo-nesvitilo. Nepripájať bez vloženého rotora!
Sekundu dve znesie aj viac (oveľa) prúdu. Iné je to pre 700W a iné pre 2500W flexu.
EL34

#14 Příspěvek od EL34 »

Při dnešním zkoumání jsem přišel na to, že spálení statoru způsobilo vysypané kuličkové ložisko 6201Z, rotor začal dřít o plechy statoru a ten se asi dost rozpálil a tím se porušila izolace drátu vinutí statoru a nastal průraz... Celkem neobvyklá závada řekl bych. Ještě navíc budu schánět ložisko.. Dá se ten zbytek ložiska z toho nějak bez spec. nářadí vydolovat - zbyl tam ten vrchní prstenec.Třeba ohřát pistolí??
Ještě jsem si všiml, že asi budu měnit vazelínu v převodovce - jsou v ní kovové piliny od ozub. kol, zase kvuli tomu ložisku. :D
fredis

#15 Příspěvek od fredis »

Pokud je to takový šrot, tak bych do převíjení nešel ani náhodou. Až to všechno nakoupíš a zaplatíš tak zjistíš že nová by byla levnější a se zárukou.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“