Regulátor čerpadla

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Karbus

Regulátor čerpadla

#1 Příspěvek od Karbus »

Zdravím,
potřeboval bych poradit s regulací průtoku čerpadla Shurflo. Jedná se o membránové čerpadlo s pohonem univerzálním motorem o příkonu 75 W na 230V.
Potřeboval bych zregulovat čerpané množství. protože se jedná o objemové čerpadlo, tak by mělo stačit snížit otáčky. Vzhledem k tomu, že čerpadlo nasává z proměnlivé sací hloubky a já potřebuji konstantní množství, tak mám obavy, že jednoduch triaková regulace nebude stačit, vzhledem k tomu, že je poměrně otáčkově měkká.
Přemýšlel jsem použít zapojení z odkazu: http://elektronikacz.borec.cz/Data/Regu ... motoru.htm
Ale mám obavy z maximální úrovně regulace - v odkazu se uvádí, že nejde, bez přepínače, dosáhnout 100%. Nemáte někdo zkušenost, jaká je horní úroveň zapojení z odkazu?
Díky.
Jirka
Přílohy
image002.gif
(4.45 KiB) Staženo 89 x
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

No, ze své podstaty to nemůže jít do 100%- tyristor pouští jen jednu půlvlnu.
Zkusil bych něco s triakem. Na tento způsob: http://www.postreh.com/phprs/view.php?c ... 2006110201
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Karbus

#3 Příspěvek od Karbus »

No tak já nepotřebuju 100% ale kdyby to šlo alespon na těch 70 - 80% tak bych se nezlobil.
Ten modul z odkazu mám objednaný, ale myslím si, že to moc chodit nebude.
Milan_F

#4 Příspěvek od Milan_F »

Proč by to zapojení z odkazu nemělo chodit? Je to léty ověřené schéma regulátor otáček univ. motorů. Toto schéma dokáže regulovat výkon skoro od nuly až do (skoro) maxima.
Karbus

#5 Příspěvek od Karbus »

Protože to čerpadlo bude mít proměnlivou sací hloubku ->proměnlivé zatížení motoru a pokud ta stavebnice triakového regulátoru z odkazu nemá zpětnou vazbu a neudrží moment, tak poklesnou otáčky a tím i nastavené čerpané množství a to je pro funkci zařízení nepřijatelné.
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

Ten regulátor na obrázku je pro komutátorový motor, který v okamžiku, kdy není napájen, díky zbytkovému magnetismu dodává jisté napětí a to se využívá k úpravě regulačních vlastností, aby měl motor sílu i při malých otáčkách.
Zavádí výraznou DC složku!
Pro membránové čerpadlo to nebude dobré řešení. Možná něco s tyristorem, řízené nějakým IO, např. historickým "Tesláckým" MAA436. Ale průběh regulace především při menším výkonu nebude asi moc dobrý a plynulý.
Karbus

#7 Příspěvek od Karbus »

Ještě abych dopřesnil - jedná se o toto čerpadlo:
http://www.e-cerpadla.cz/membranove-cer ... -6924.html
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Je to skoro do 90ti . Mimo plné zatížení motoru . Pozor na dlouhodobé použití při nízkém výkonu , motor se v podstatě přestane chladit .
masar

#9 Příspěvek od masar »

BOBOBO píše:... Pozor na dlouhodobé použití při nízkém výkonu , motor se v podstatě přestane chladit .
Teď ses trochu upsal, ne? Tady vrtule není.
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

BOBOBO píše:Je to skoro do 90ti . Mimo plné zatížení motoru . ...
Do 90% maximálních otáček? Jakto? Takže otáčky budou při zamýšleném zatížení motoru třeba 89% z maximálních otáček(myšleno při napájení střídavými 230V)? Nebo je "skoro 90" rovno třeba 70?
Olchor

#11 Příspěvek od Olchor »

A což to řešit přerušovaným provozem? V podstatě takovým PWM s delší periodou, třeba cca 1s. Zdá se, že by čerpadlu přerušovaný provoz neměl moc vadit.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“