Dílna v garáži

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Guvis

Dílna v garáži

#1 Příspěvek od Guvis »

Zdravím všechny.
Stalo se, že pravděpodobně budu mít k dispozici garáž a tak jsem přemýšlel, že bych vypadl ze stísněných prostor panelového bytu a udělal si elektrodílnu v garáži. Jedná se o opravy menší elektroniky, nf zesilovačů a různého bastlení, menší práce se dřevem a kovem (vrtání, broušení, řezání) a občasné svařování.
Co se týče auta, tak to nemám a opravdu neplánuji, takže využítí opravdu jen na dílnu.
Chci se zeptat, kdo máte v takovýchto prostorách dílnu a pracovnu, tak jestli není problém s teplotou, vlhkostí a celkově, jak máte tuto pracovnu zařízenou.
Jde mi o to, že budu mít na stole různá zařízení např.:Digitální multimetr (ruční, stolní), digitální a analogový osciloskop, generátor, různé zdroje, nářadí. Tak aby tyto zařízení nějak netrpěly vlhkostí, popřípadě, když bude v gařáži zima, tak aby netrpěly po zapnutí.
Veškeré bastlířské práce se provádí od podzimu do jara, kdy je nejvíce času, ale zase největí zima. Nějakým způsobem topit stále nechci.
Přemýšlím i o ventilaci, kdy bych zkusil zbastlit malou rekuperační jednotku. Na 18m2 to nemusí být nic velkého a tím bych zajistil aspoň výměnu vzduchu s tím, že bych si zbytečně nepoustěl moc velkou zimu dovnitř a vevnitř přitápěl menšími kamny na propanbutan, nebo elektrickým topením.
Kdyžtak se můžete pochlubit i fotkami vaší elektrodílny, ať mám nějakou inspiraci :-)
Ještě co se týče osvětlení, tak mám nějaké 10W LED reflektory, tak je asi umístím na stěny a ještě pak přidělám jeden přímo nad pracovní místo. Všechno studená bílá 4500K
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Asi tě nepotěším, ale není to dobrý nápad. Párkrát zatopíš a všechno co může zrezivět bude rezavé jak liška a třeba hliník časem tak silně oxiduje, že je úplně hrbatý. Všechno kovové se bude chovat stejně jako vychlazená sklenice s pivem, když ji vytáhneš z lednice.
Musel bys přitápět stále, ale to zas nebude moc ekonomické, garáže nebývají zrovna zateplené.
Guvis

#3 Příspěvek od Guvis »

Právě tohoto jsem si vědom, ale zase jsem viděl spoustu fotek a videí, kde mají lidi v garáži takto vyřešenou dílnu a problémy nemají. Nebo i zkušebny se takhle v garáži dělají a taky ty nástroje tam nemají problém.
Tak právě špekuluju, jak to ti lidi dělaj.
Ještě mě napadlo to zevnitř obskládat polystyrenem, dobře to utěsnit a když bude garáž opuštěná, tak elektrikou držet teplotu aspoň na nějakých 16-18°C. Když bude izolace dobře řešená, tak by topení nemuselo tak často spínat.
Jodr

#4 Příspěvek od Jodr »

Pokud bude garáž temperovaná, tak žádný problém. Bývalý kolega měl neco jako hobby dílnu v garáži, topil si tam občas, nářadí a vybavení šlo do pryč během krátké doby. Vysrážená vlhkost po zatopení dělala své...
Guvis

#5 Příspěvek od Guvis »

Teď otázka na jakou teplotu garáž temperovat. Jestli těch 16-18°C a nebo stačí 5°C a před započetím práce přitopit propanbutanem a jestli těch cca 16°C, tak aby mě to nezrujnovalo na účtech za elektřinu pak.
Přece jen garáž zateplená není a je otázka, jestli ta izolace zevnitř by dostatečně pomohla. Nechcu si ubírat moc místa, tak za nemůže být kdovíjak silná.
Zaizolovaný vrata jsou samozřejmostí.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Izolace zevnitř bez eliminace možný kondenzace na studeným zdivu za ní bude na Pikaču. Proč si myslíš, že se zateplujou = izolujou baráky ZVENKU? Musíš dostat na přijatelnou teplotu i to okolní zdivo, aby nemohla probíhat kondenzace = vlhnutí stěn - to sežere nejvíc tepla, pokud tu energii pak necháš utéct ven, budeš ve stejný zadeli jako jseš doposud. Jediná cesta je temperovat a zároveň zabránit teplu v úniku z už vyhřátýho zdiva do okolí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hydrawerk

#7 Příspěvek od Hydrawerk »

Bastlení a elektroniku doporučuji provozovat v suchým paneláku. V té garáži můžeš dělat nějaké hrubé hlučné práce. Nenechávaj tam žádné dražší vybavení, jako osciloskop nebo multimetr. Co nezreziví, to někdo ukradne.
PavelFF

#8 Příspěvek od PavelFF »

KozelSedlacek píše:...budu mít na stole různá zařízení např.:Digitální multimetr (ruční, stolní), digitální a analogový osciloskop, generátor, různé zdroje, nářadí. ...
A máš taky zajištěno, že tě někdo nevykrade?
Guvis

#9 Příspěvek od Guvis »

Řeším zatím pouze teoreticky.
A vím, že baráky se zateplují z venku, ale to u řadové garáže nejde ze všech stran.
Krádež se úplně eliminovat nedá, ale kolega, co má garáž leta, tak tam má různé náčiní a ještě mu od tamať nikdy nic nezmizelo.
V paneláku je málo místa. Tam mě napadá jedině se domluvit, jestli nejsou nějaké volné společné prostory a ty si nechat pronajímat za nějakou malou částku. Tam je většinou ústřední topení.
Teď se teda zeptám, jak máte řešenou dílnu vy tady?
Nepočítám s tím, že mě doma povolí si jeden celej pokoj zabrat jako pracovnu.
Místo řeším od dětství, co bastlím a vždycky s tím byl problém.
Už bych se chtěl trošku pohnout z malýho stolku někde v rohu, kde není místo skoro na nic a garáž s cca 18m2 by byl "ráj".
Hydrawerk

#10 Příspěvek od Hydrawerk »

Mám takový víceúčelový psací stůl zakoupený roku 1997, když jsem byl v první třídě ZŠ. Na něm se odehrává všecko možné. Ve sklepě paneláku je taková vybydelná dílna se starým ponkem. Jednou jsem tam vrtal díry do plechu, ale s donesenou vrtačkou.
Znáš tohle?
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... =pochlubte
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

To zateplení zevnitř je realizovatelný ale musí se to spočítat, kam se dostane při předpokládaný vnitřní teplotě rosnej bod. Já mám něco podobnýho, venkovní zeď 30 cm z plný cihly, pak je 10 cm polystyrénu a zevnitř přizdívka 15 cm Hebl. Počítal mi to stavař a vylezlo mu, že rosnej bod bude při udržující vnitřní teplotě 10 st v tý plný cihlový zdi a pokud se přitopí, tak se posune ještě víc ven. Funguje to takhle od roku 1998 a nic mě nerezne ani nehnije. 25 cm ubrat z vnitřku garáže není tak hrozný. Ale musíš vyřešit vrata, jak izolaci, tak škvíru kolem. No a strop, ten žere víc než stěny.
Já mám nad garáží půdu a tak to šlo zateplit.
Topení je elektrikou v podlaze, ta drží těch 10-15 jak nastavím a na pohodu se přifoukne konvertorem. Provozně to je kolem 4 tausen za rok.
Jirka
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Na garáž v klidu zapomeň. Používat ji můžeš v létě pokud se tam dá v horku dejchat.
Yarda1

#13 Příspěvek od Yarda1 »

A co takhle v garáži zřídit menší místnost která by se dala vytopit? Nemuselo by se řešit, z jakého materiálu, aby to odolalo povětrnosti a jiným venkovním vlivům. Já jsem takhle oddělil kus pokoje jako dětský pokojíček - udělal jsem rošt z dřevěných (jakých jiných) latí, ty jsem z obou stran pobil sololitem a olepil tapetami. Kdybych potřeboval ještě tepelnou izolaci, asi bych tam dal ještě polystyrénové desky nebo dutinu mezi sololitovými deskami vypěnil montážní pěnou.
EDIT: A zbylý prostor v garáži bych pronajal nějakému motorkáři, aby si měl kam odkládat vehikl.
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 28 říj 2014, 10:08, celkem upraveno 2 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Guvis

#14 Příspěvek od Guvis »

Jako myslíš, že by to bylo na dvě půlky, první část by bylo nějaký třeba křeslo, menší lednička a třeba ponk se svěrákem, vrtačkou a prostě čás kovovýroby a druhá část by byla vyloženě elektrodílna, kde by se teplota udržovala na třeba těch 15°C?
To nezní úplně špatně. Plocha a objem by byl menší a aji to udržování teploty by v tom případě nebylo tak drahý. Do elektrodílny bych hodil nějakej malej olejovej radiátor, kterej by tam držel teplotu a v první části bys si přitopil butanovou bombou, kdyby byla moc velká kosa.
Jinak k tomu vnitřnímu zateplení, tak jsou způsoby, jak zateplit i vnitřně:
http://www.ytong.cz/cs/content/vnitrni-zatepleni.php
Jediný, co by chtělo dořešit ještě je to pozichrování proti kráděži.
stasek

#15 Příspěvek od stasek »

Topení propanbutanem nedoporučuji, žere to kyslík a produkuje vodní páry. Taky by tě tam mohli někdy najít tuhého. Ale jak tak čtu tvoje reakce na různé rady, nechceš se svojí myšlenky vzdát a stejně si tu dílnu v garáži uděláš. Že je to změna užívání objektu ve smyslu stavebního zákona není nejdůležitější. Jedině kdybys nějak vadil sousedům.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“