Oprava motorceka 12V, 3A
Moderátor: Moderátoři
- mattock808
Oprava motorceka 12V, 3A
- Přílohy
-
IMG_20141028_075256.jpg- (242.59 KiB) Staženo 123 x
-
IMG_20141028_064101.jpg- (276.78 KiB) Staženo 96 x
Pokud ti takhle motorek zlobí, mohla by být přerušená část vinutí, poškozený komutátor nebo třeba i posunuté kartáče.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A na to jsi přišel jak? Zkoušel jsi to někdy změřit? Vinutí rotoru bude skutečně v desetinách ohmu a to i když bude jedno vinutí přerušený. Všechna tři jsou totiž zapojená do trojůheníka ev. do čtverce, pokud jsou čtyři.
- mattock808
Mi-ro : pokud by to mělo být v desetinách ohmů, tak bys musel mít omezovač proudu (12V : 0,3Ω = 40A) nebo někdo zrušil Ohmův zákon ? Možná se pletu, pouč mě, kde dělám chybu.
mattock808- zkus motorek znovu rozebrat, vyfotit jak komutátor, tak kartáče, taky zkus změřit odpor mezi jednotlivými lamelami komutátoru.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
V rotoru ss motorku se úměrně s otáčkami indukuje (proti)napětí, které působí proti napájecímu napětí. Při stojícím motoru je protinapětí nula a všechen proud je daný jen odporem vinutí. Jak se motor roztáčí, roste indukované napětí(protinapětí). Rozdíl napětí postupně klesá a klesá i proud. Ohmův zákon funguje, ale na odporu už není 12V ale třeba jen 1V. Proto může být odpor vinutí mnohem menší, než by odpovídalo údajům na štítku 12V/3A.p32 píše:Abych to opravil, ohmická hodnota bude těch 4 Ω. To se neměří, ale spočítá. Něco jiného je, jak je to zapojené a tam to může být dělitelné třemi, takže kolem 1,3 Ω. Těch 155 ohmů bude asi něco jiného. Kdybys ta vinutí rozdělil, tak by na každém byly ty 4 Ω.
Mi-ro : pokud by to mělo být v desetinách ohmů, tak bys musel mít omezovač proudu (12V : 0,3Ω = 40A) nebo někdo zrušil Ohmův zákon ? Možná se pletu, pouč mě, kde dělám chybu.
V prezentaci na straně 10 je k tomu obrázek. Napětí Ui je to kouzlo.
http://slideplayer.cz/slide/2283911/