digi teploměr

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

digi teploměr

#1 Příspěvek od Olchor »

Koupil jsem na DX jednoduchý teploměr
http://www.dx.com/p/1-5-lcd-digital-the ... ack-199327
test v ledové drti s vodou ukazuje +1,2°C
ve vařící vodě ale jen 93°C, to už je sakra chyba.
Sonda je NTC cca 10k/ 25°C
Dal by se nějak zkalibrovat?
Dávám foto tišťáku, jsou na něm jen dva odpory, žeby jeden na zesílení a druhý na šift nuly? Problém je trochu v tom, že součástky jsou překryty displejem ( kontakt přes vodivou gumu), tak se k nim během funkce nedostanu. Musel bych je opatrně drátky vyvést ven, moc se mi do toho nechce hrabat, je to smd.
Přílohy
term2.jpg
(22.71 KiB) Staženo 105 x
Mirda

#2 Příspěvek od Mirda »

Je na tom uvedena přesnost? Voda při normálním tlaku vře při 94°C.
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

To je blbost. Teplota varu vody je 100°C při tlaku 1013,25hPa na hladině moře. Při rostoucí nadmořské výšce se odečítá 1hPa na každých 8 metrů, což je například pro Prahu při 177m 22,125hPa, tedy výsledný tlak je 991,125hPa. Podle křivky dole vře tedy v Praze za "normálního" tlaku voda při asi 99,4°C.

Obrázek
Naposledy upravil(a) serviceman dne 17 lis 2014, 17:05, celkem upraveno 1 x.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Ja pred casem kupoval tyto http://www.ebay.com/itm/New-LCD-Digital ... 3f3ff0c31f
nevim jestli je tam krome ceny nejaky rozdil, ale presnost byla v rozmezi +-1C jak uvadeji tak do 40-50C pokud si pamatuju. Pri vyssich teplotach se odchylka zvysovala. Je to urceno spis jen pro takove orientacni mereni pokojovych teplot. Ostatne od pristroje ktery stoji 30,-Kc i s bateriemi a postovnym tezko muzes ocekavat nejake zazraky :-)
Tech 6C pri varu bych povazoval za dobry vysledek, ty co mam ja letely o tolik uz pri cca 70-80C
Olchor

#5 Příspěvek od Olchor »

No, udávají +-1°C při 40°C, ale rozsah až do 110°C. Je jasné, že termistor na tom bude s linearitou bídně, ale že až tak jsem nečekal. Chci to provozovat kolem 70°C, tak bych to rád trochu překalibroval.
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Už se tu o tom před časem diskutovalo, teploměr jsem si kvůli průzkumu i koupil :-) Převod je realizován komparátorem a timerem, nikoli AD převodníkem. Když se podíváš na termistor osciloskopem, uvidíš na něm při měření pilovitý průběh a to nijak pomalý. Vliv na naměřenou hodnotu má tedy nejen odpor termistoru, ale i kapacita přívodního kabelu. S dokalibrováním jsem si nehrál, ale zkus to.
Olchor

#7 Příspěvek od Olchor »

Zkusil bych to, ale když jen přidám odpor k sondě, celé se to posune. Jak změnit zesílení?
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Nechceš si raději postavit něco přesnějšího ? http://s-o.webnode.cz/
Olchor

#9 Příspěvek od Olchor »

No pěkný, ale jednak mám co mám a druhak to musí být na baterku a vydržet aspoń půl roku.
Sesi

#10 Příspěvek od Sesi »

Těch teploměrů z DX jsem před delší dobou koupil pár na zkoušku, za tu cenu jsem tedy nečekal moc, ale kecají poměrně dost (ty moje i víc) a každej trochu jinak. I jsem se snažil to nějak zkalibrovat (odpory na desce), ale pokaždý to někde utíkalo. Už si to moc nepamatuju, ale vykašlal jsem se na to nestálo mi to za tu námahu a čas - takhle aspoň pro informativní měření dobrý. Možná budeš mít štěstí.
frantajetel11

#11 Příspěvek od frantajetel11 »

Netvrdím, že to pomůže, ale můžeš zkusit vyměnit ten termistor za jinej. Pokud se podíváš na datasheety různejch výrobců, tak termistory nemaj stejnej průběh... Zjistil jsem to náhodou, když jsem měnil ntcčko v autě (čidlo venkovní teploty). Takže prolízt pár datašítů a třeba tam jinej bude fungovat líp (nebo i hůř) :lol:
P.S. Podobnej teploměr jsem kdysi taky zkoušel "zkalibrovat", ale ve finále jsem došel ke stejnýmu závěru jako Sesi. Prostě celej rozsah se ti nepovede ani náhodou. Pokud to potřebuješ na teploty okolo 70°C, tak tu bych udělal přesnou a na zbytek se vys..l :wink:
ross4435897

#12 Příspěvek od ross4435897 »

Nedavno jsem stal pred stejnym problemem (teplomer do kulny), a nepresne smejdy to vsecko jsou ... nakonec jsem zvolil suplikovou metodu (ATTINY13 + DS18B20), akorat vhodny displej jsem nejak uz nedohledal, takze ho nahrazuje 2barevna nizkoprikonova LED dioda, ktera vyblikava v morseovce aktualni teplotu asi 4x/min
No moc hi-fi to sice neni, ale kdyby nekdo chtel, tak posilam zdrojak ...
Přílohy
OneWire_ATTINY13_morse_temperature.txt
(6.37 KiB) Staženo 115 x
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“