Zapojení repro

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jfelgr

Zapojení repro

#1 Příspěvek od jfelgr »

Ahoj všichni,
mám na Vás menší dotaz. Sice jsem se to učil a je to jednoduché, nějakým záhadným způsobem v tom hledám složitosti. Teď k problému, řekněme že budu mít 4/8ohm zesilovač o výkonu 200w při 4ohm a 130w při 8 ohm. Potřebuji tedy vědět, jakým způsobem připojit 3 nebo 4 reproduktory o impedanci 4 ohmy, popřípadě 8 ohm, a jaký výkon bude na jednotlivých reproduktorech. Moc Vám děkuji! J.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

jfelgr píše:budu mít 4/8ohm zesilovač o výkonu 200w při 4ohm a 130w při 8 ohm. Potřebuji tedy vědět, jakým způsobem připojit 3 nebo 4 reproduktory o impedanci 4 ohmy, popřípadě 8 ohm, a jaký výkon bude na jednotlivých reproduktorech

tohle je moc široké zadání s množstvím různých řešení . . .
namaluj schema, jak si to představuješ a pak bude možné se k tomu vyjádřit . . .
Yarda1

#3 Příspěvek od Yarda1 »

Jde o to, jaké to budou reproduktory, jaký mají dovolený výkon (tedy spíš příkon, akustický výkon závisí i na účinnosti) a jestli ten výkon zesilovače je sinusový nebo PMPO.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
jfelgr

#4 Příspěvek od jfelgr »

Uvazoval jsem o 100v rozvodu, ale ma to byt v plaveckem bazene na stre psal. se, takze se bojim aby to nedelalo neplechu. Zesilovac ma sinusovy vykon PMPO na kazdy kanal jak jsem uz psal. Resim tedy to, jak na nej pripojit 4 4ohm reproduktory nebo 4 8ohm reproduktory. Vykon na reproduktoru jsem chtel vedet proto, abych nezakoupil zbytecne poddimenzovane repro. Protoze jsem nekde slysel, ze kdyz zapojim vystup zesilovace na + reproduktoru a - taky na - vsech reproduktoru ze na pislednim uz nemusi byt zadny vykon. Diky za rady. Ps pisu z mobilu omlouvam se za chyby
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

No nedávno jsem uváděl do provozu podobná chinorepra v kostele . Byl vzadu pod špuntntem přepínač 0-4Ω-2-5-10W . Takže pokud máš podobná repra napereš je paralelně a na jednotlivých si jejich "hlasitost" s realitou sladíš . W platí pro 100V .
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Ty repráky budeš kupovat nové? Pokud ano, tak je to dobře, můžeš si vybrat.
Ale- pokud je spojíš všechny na + a - (paralelně), tak v případě 4Ω budeš mít výslednou impedanci 1Ω!!! A to ti bezpečně zničí ten zesilovač s výstupním výkonem uváděným ve W PMPO...
Řešením je serioparalelní zapojení. kdy spojíš dva a dva 4Ω paralelně (každý tento "spojenec bude mít 2Ω) a nakonec je dáš dohromady sériově. Výsledná impedance bude 4Ω :D

Vobrázek:

P.S.: teď se dívám, že jsem to nakreslil naopak než jsem to opsal,a le to neva, výsledně bude stejně 4Ω
Přílohy
Repro.jpg
(15.4 KiB) Staženo 92 x
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
serviceman

#7 Příspěvek od serviceman »

Pokud to bude na plaveckém bazénu, tak půjde cca o desítky metrů rozvodu. 100V rozvod se pak jeví jako vhodný. Druhá věc je klimatická odolnost v takovém prostředí - není to obývák!
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
jfelgr

#8 Příspěvek od jfelgr »

Ten navrh zapojeni je presne to co potrebuji. Pujde maximalne o 40-50 metru kabelu. Diky za postrehy, bedny jsou vlhkuvzdorne. Jeste jsem uvazoval o 24V.
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

50m kabelu je dost . . . je to 50m tam a 50m zpátky . . .
kolik chceš do něj investovat?
kolik chceš aby na kabelu se spálilo výkonu ?

pokud použiješ laciný zvonkový drát(nebo lacinou dvoulinku) cca 0,5mm2,
spálíš při 4Ω zátěži až polovičku výkonu jen na kabelu !!!
Pokud tedy bude mít zesik 200W, tak se do beden dostane jen 100W !!!

Jsem přesvědčen, že na takovouhle vzdálenost se už vyplatí sehnat zesilovač i bedýnky pro 100V rozvod.

A jakou "neplechu" máš na mysli se 100V rozvodem ?
jfelgr

#10 Příspěvek od jfelgr »

Bal jsem se kvuli vlhku, ale vzhledem k tomu ze to bude ve vysce kde jsou svetla, uz to neresim. Zatim diky za rady. Jinak bych samozrejne pouzil silnejsi prumer dratu, kazda bedna bude mit asi 30w RMS takze by to eventuelne i pri ztratach stacilo.
jfelgr

#11 Příspěvek od jfelgr »

Bal jsem se kvuli vlhku, ale vzhledem k tomu ze to bude ve vysce kde jsou svetla, uz to neresim. Zatim diky za rady. Jinak bych samozrejne pouzil silnejsi prumer dratu, kazda bedna bude mit asi 30w RMS takze by to eventuelne i pri ztratach stacilo.
jfelgr

#12 Příspěvek od jfelgr »

Jo a kabel bude použit minimálně 1,5mm2. Teď jde o to, jestli i přes tyto ztráty nebude dostávat zesilovač záhul, nebo jestli se ten výkon prostě jen ztratí. Eventuelní možností je už doopravdy 100V rozvod.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Dufam, ze mas reproduktory do vlhkeho prostredia. Obycajne tam zhniju.
Eleman

#14 Příspěvek od Eleman »

Tak, tak. Vlhkost s výpary chlóru jsou pěkný (korozivní) svistvo.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ZVUK2000

#15 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ano repra musí být vlhku odolné!!! A na takovém krytém bazénu to pojistí ještě výpary chloru
:(
Jinak jdi do 100V.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“