titan-vlastni zkusenost

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Boro
Provokatér
Provokatér

titan-vlastni zkusenost

#1 Příspěvek od Boro »

Po par drinkach mi to neda a podelim se o zkusenosti s kovem titan.Ve sklarne pouzivame k naberu skla s teplotou 1200 stupnu c. duty plechovy koule z titanu,nevim presny slození...,tloustka materialu je asi 3mm,koule muze mit prumer 50mm-500mm.Vydrzi extremni teploty,pilkou bych do ni ani nerezal,to je asi sizyfovska prace,lehky asi moc neni,tahne mne k zemi celkem,kladivem do nej se da udelat dulek mozna jednou za cas,kdyz je rozpalena do ruda,jinak spis povoli ve svaru,jak je skladana z vic dilu.Ma odfukovou dirku,asi sa dilatuje hodne pri tech teplotach,kov takovej sedej,po pokuse o vryp takovej stribritej usmev...Mame tam ruzny technologie,horaky jako na reball,materialy odolne....Ted je koule opiskovana,nevim jak by vypadala v jiny uprave.Moje zkusenost,narazky zastavte mezi hlavou a klavesnici meditaci,dymkou...
Přílohy
DSC00215.jpg
(245.2 KiB) Staženo 135 x
Jarous
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jarous »

No neviem, titán to zrejme nebude, súdim podľa Tvojho popisu, mám titánový plech hrúbky 1mm, je to veľmi ľahký kov, dosť blbo sa reže a vŕta ...

http://sk.wikipedia.org/wiki/Tit%C3%A1n_(prvok)
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od GeorgeB »

Já mám zas zbytky titanového plechu 3mm silného. Vyráběl jsem z toho prstýnky. Jde to obrábět,ale blbě. Stříhal jsem to na nůžkách "na plech". Ten 3mm titan dělal odpor asi srovnatelnej s 8mm ocelí (odhad od oka).
Hlavní znak je při broušení odlétávají jasné jiskřičky štěpící se ještě na konci letu.
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Kluci já mám titanovou rouru - výfuk z IL14 a o nějakém obrábění si můžu jenom nechat zdát. Jediné co s tím šlo udělat, bylo, uříznout to autogenem.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Jodr

#5 Příspěvek od Jodr »

Z titanu mám pouzdro a náramek nejmenované značky hodinek. V pořadí už druhý. Kdysi jsem měl náramek z nějakého "nerezu", ale zřejmě mám alergii na některý z kovů, chrom nebo nickel a na zápěstí jsem chytil zarudlé fleky. S titanem žádný problém, brousit ani vrtat jsem to nezkoušel, ale nosí se příjemně a ochotně přejímá teplotu ruky pokud se připne studený náramek.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

serviceman píše:titanovou rouru - výfuk z IL14

to slyším poprvé, že by byl na IL14 výfuk z titanu, možné je samozřejmě všechno, ale moc se mi to nezdá, není to spíše nějaká žáruvzdorná ocel?
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Jodr píše:chrom nebo nickel

To je nikl, nickele :roll:. Ale jo, i když je to krásnej a odolnej kov, ale poněkud toxickej, respektive u mnoha lidí vyvolává nepříjemnou kožní reakci. Používá se ale mimo jiný na pokovení našich mincí 1kč - 5kč (všechny český mince jsou z pokovený oceli).
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jodr

#8 Příspěvek od Jodr »

MetalGod píše:

To je nikl, nickele :roll:

Jj vím, přeci se někdo chytil :), i když v angličtině je nikl nickelem zcela běžně...
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

Jodr píše:
MetalGod píše:

To je nikl, nickele :roll:

Jj vím, přeci se někdo chytil :), i když v angličtině je nikl nickelem zcela běžně...
Jo a wolfram je u nich tungsten (slovo původem ze švédštiny), nicméně u nás je to nikl a pod Tatrama nikel.
Spíš bych ale místo toho použil kobalt, má krásně namodralou barvu.
— Winston Churchill
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

MetalGod píše:...
Spíš bych ale místo toho použil kobalt, má krásně namodralou barvu.
A když chytne trochu neutronů, tak září v gama jak vzteklej... :lol: :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

A když se takovej vopatlá luminoforem, svítí i ve viditelným světla :lol:

Prej se tady něco na ten způsob používalo snad někdy v 50. letech u dopravních značek. Radioaktivní zářič (možná β-zářič) + luminofor, značky po hóóóóódně dlouhou dobu svítily. A jejich výrobci a montéři zcela nepochybně taky. Nejspíš to měly i hodinky v ciferníkách, tam se prej používalo radium.

Jinak kobalt je k nalezení v molekule důležitýho vitamínu, a sice kobalaminu (B12).
— Winston Churchill
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Jodr píše:Z titanu mám pouzdro a náramek nejmenované značky hodinek.

Ne, nemáš to z titanu, máš to z něčeho jiného, ale ten titan je na tom nanesený. Je to zcela fuk, je to jen pro informaci. :wink:
vladimir

#13 Příspěvek od vladimir »

Někdy před 35 lety jsem ve fabrice sebral z kontejneru s odpadem pásek tak 200x80x5 mm, ze kterého jsem chtěl udělat nějakej držák, když jsem to omaloval a upnul do svěráku vzal jsem kladivo že to ohnu, mrcha při prvním úderu nic, tak jsem přitlačil - málem jsem nestačil uhnout jak se to kladivo rychle vrátilo. Zavolal jsem známýho, ten se jen zeptal jakou to dá jiskru na brusce, když slyšel pěkně bílou a prská, začal se smát ať to zahodím, že titan
stejně nevohnu a navíc se to blbě vrtá. :D
Jodr

#14 Příspěvek od Jodr »

p32 píše:
Jodr píše:Z titanu mám pouzdro a náramek nejmenované značky hodinek.

Ne, nemáš to z titanu, máš to z něčeho jiného, ale ten titan je na tom nanesený. Je to zcela fuk, je to jen pro informaci. :wink:

Hodinky nejsou z tržnice a že by ve švajcu švidlovali s materiálem? První hodinky jsem tahal 19let prakticky nonstop, řemínek a pouzdro netknuté, rovněž safírové sklíčko původní. Teď jsem pořídil druhé v novějším designu z téhož materiálu. Mimoto mám i obroučky brýlí s nápisem Titan na straničkách. Skla v nich mám již třetí v pořadí a tahám je denně. Co už obroučky zažily by mohly vyprávět.
p32

#15 Příspěvek od p32 »

Jo, brýlím z titanu bych věřil. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“