Arduino - zpožděné vypnutí relé
Moderátor: Moderátoři
Arduino - zpožděné vypnutí relé
potřebuji pomoc, a tak se obracím na Vás, zda bude někdo ochotný a pomůže mi pohnout s problémem.
Signálem z relé, které může nabývat v průběhu času stav HIGH nebo LOW, (relé seplo - rozeplo) potřebuji rozepnout druhé relé, které je doposud seplé, a to tak,že to druhé relé bude rozeplé cca 3 minuty. Pokud mu první relé během toho času nedá další impuls, druhé relé se rozepne. Pokud ovšem během 3 minut příjde nový impuls, druhé relé bude stále ve stavu "rozepnuto" začne od tohoto impulsu znovu počítat ony 3 minuty do sepnutí. Nevím zda jsem to srozumitelně popsal. Poradí mi někdo? Nejlépe už napsaným prográmkem? Děkuji.
- monterjirka
Pokud tam bude jen na to, tak přepnu druhé relé, také si přečtu "milis" a budu se pořád dokola střídavě dívat, jestli už se mi "milis" zvětšilo a 1000*60*3, tedy o 180 000 a budu se ptát jestli nepřišel vstupní impuls.
Pokud překročím zvýšení hodnoty "milis", přepnu druhé relé.
Pokud přijde dříve vstupní impuls, nastavím novou výchozí hodnotu pro "millis" a jedu znovu od začátku.
Podstatně levnější by to bylo s CMOS 4060, asi by to chtělo 2 za sebou, aby to šlo řídit krystalem.
Když to dopočítá do nějaké hodnoty, pošle to výstupní impuls
Když dříve přijde vstupní impuls, zresetuje se to, a začne to počítat znovu od začátku
- ross4435897
Pak jo ... to uz by pak mozna chtelo nejaky RTOS ... ChiBios, NilRTOS atd ...
Ne ze by to neslo udelat, ale ve vice vlaknech to bude pohodlnejsi a snazsi. Tolik procesu cpat do jednoho vlakna bude jednoduse nesrozumitelne.
- monterjirka