C1-94 kalibrace

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jango737882

C1-94 kalibrace

#1 Příspěvek od jango737882 »

Dobrý den potřeboval bych poradit s kalibrací tohoto osciloskopu návod mám v ruštině a nerozumím mu ani slovo takže jsem se to snažil nakalibrovat pomoci trafa které jsem pripojil do zásuvky a na výstupu jsem multimetrem naměřil 10V což vychází napětí špička špička cca 14,1V amplituda se dá nastavovat trimrem z boku ale i když dam trimr na nejmenší amplytudu na jakou to jde furt mám na rozsahu 5V amplytudu asi přes 4 dílky což vychází 20V a víc už to prostě nejde stáhnout tím trimrem další trimr zvrchu je na nastavení času ten je naprosto bez problémů a třetím trimrimrem se nastavuje zřejmě poloha signálu pohybuje s nim nahoru a dolu s tím taky nemám problém nevím pouze jak zkalobrovat to napětí když přepnu rozsah napětí za 5 voltů objeví se obdélníkový průběh podle toho by se to prý mělo kalibrovat ale netusim jaké má mýt ten signál hodnoty pořádte prosím nebo neměl by někdo návod v češtině nebo alespoň angličtině
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

jango737882 píše:...jsem multimetrem naměřil 10V což vychází napětí špička špička cca 14,1V...

Omyl. 14,1V je amplituta, hodnota špička-špička je dvojnásobná, tedy 28,2V
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
jango737882

#3 Příspěvek od jango737882 »

Eleman dík moc tak teď už tomu rozumím jsem blbec to mě vůbec nenapadlo.
niko231

#4 Příspěvek od niko231 »

Já jsem jej vždy kalibroval tak, že knoflík V/d nastavil uplně vlevo na označení s trojúhelníčkem, kdy je na vstup puštěn kalibrační pravoúhlý signál. Knoflík čas. základny na 2. Trimrem z pravého boku nastavuji periodu signálu na 10 dílků, zadním trimrem z levého boku nastavuji výšku pravouhlého signálu na 5 dílků. Předním trimrem z levého boku nastavuji balanc při přepínání rozsahů V/d, tak aby paprsek byl vždy ve středu a neposouval se.
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Dá se samozřejmě kalibrovat i na stejnosměrném napětí, což je jednodušší. Ale je nutno mít předem seřízenou tu symetrii(balance). To je ta druhá nastavovací dírka na boku.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“