Dá se hacknout obecní rozhlas? (název upraven)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
aladin250

Dá se hacknout obecní rozhlas? (název upraven)

#1 Příspěvek od aladin250 »

Zdrávím,
nedávno na mou osobu přišel dotaz, jestli by se dal rušit a nebo dokonce hacknount bezdrátový obecní rozhlas a vysílat do něj?? Je mi jasné, že by to určitě nějak šlo, ale zajímalo by mně jak?? Popřípadě kdyby měl někdo nějaké schéma?? Díky

Nic neříkající název vlákna upraven. Viz PRAVIDLA, odst.7a)
Hill
Milan_F

#2 Příspěvek od Milan_F »

Jen si dej pozor, aby sis neposeděl v chládku za obecné ohrožení. :looser:
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Jestli je to BMIS, tak je to obyčejný analogový přenos. Vysílač napřed odvysílá nějaký kód, který otevře určitý okruh přijímačů (spustí reproduktory) odvysílá se zpráva a po ní se určitým kódem reproduktory odpojí. Takže, kdyby jsi se pokusil vysílačem nabourat na frekvenci přenosu, tak ovlivníš pouze rozhlasy v Tvém dosahu.
Frekvence se dají zjistit z internetu (dobrá věc, když není tlampač slyšet, tak poslouchám na komunikačním přijímači. To snad není nelegální). Kódy se dají odposlouchat a jinak popis BMIS je taky volně dostupný na internetu.
Jinak verzi kódů neznám, vím, že je tam i sekvence DTMF (telefonní klávesnice). Víc o tom nevím, na poslouchání mi stačí to, co vím a vysílač ani žádný nemám.
aladin250

#4 Příspěvek od aladin250 »

Ok ok :)
Nějaký konkrétní web o těch frekvencích. Na netu jsem hledal, ale nenašel nic. Asi hold neumím hledat :)
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

musíš umět vhodně položit Googlovy otázku. Třeba jako "frekvence BMIS". Vyjede Ti mimojiné volně dostupná tabulka měst a obcí s BMIS z ČTU. Jinak ale: klidně ty frekvence poslouchej, ale pokud do nich vstoupíš, jedná se o nedovolené vysílání.. Takze bych být Tebou nic bližšího ani nešířil dál, protože můžeš ve svém okolí narazit na nějakýho hňupa, co to zkusí prakticky..
Milan_F

#6 Příspěvek od Milan_F »

monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Šlo to, resp. u některých starších provedení to jde.
Když běží vysílání, na konci se zapne "jiný vysílač", jehož signál je u přijímače silnější a přijímač nepřijme ukončovací signál.
Ale u novějších to nejde, vím proč, ale nechce se mi to vykecat ve veřejně přístupném fóru.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

A když už je tu debata o tom "BMIS":
Existuje něco, co by fungovalo stejně, jako to zařízení venku, ale tak, že se to dá provozovat doma? (myslím jen přijem). Já sice mám naladěný skener, ale ne každý jej má.
monterjirka

#9 Příspěvek od monterjirka »

Jakékoliv "staré" rádio, které mělo na VKV rozsah podle normy OIRT.
Má to ale 2 nedostatky:
- běžná rádia neměla SQ, takže by byl problém se "šumem na plný pecky"
- BMIS používá užší modulaci, takže by se muselo dát "Volume hodně doprava".

Když se mi nechce otevírat okno, poslouchám to na skeneru nebo na "kapesním" rádiu Smarton SM 2002, to jde přepnout na běžný rozsah FM nebo na nějaký SCH s rozsahem 62 - 78 MHz. Před léty v Tescu stálo necelého stováka, nekupte to...
:D
Hydrawerk

#10 Příspěvek od Hydrawerk »

mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

Lze monitorovat starší analogový systém. Má různé způsoby zabezpečení proti falešnému vniknutí do přijímačů, o tom se fakt nebudeme bavit. Ale poslouchat se to dá. Zjistit kmitočet v dané lokalitě je otázka chvíle vyhledání tabulky povinné evidence BMIS u ČTÚ každým provozovatelem. Nejnovější systémy jsou už čistě digitální modulace. Ty se dají poslouchat taky ale zvuk z reproduktoru se skoro neliší od šumu bez signálu akorát S-metr prozradí vysílání. Kmitočtů pro analog je tuším 8, pro digitál 4. Možná je rozšířili.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“